середа, 08 серпня 2007 10:24

Фірташ і Гайдук разом заволоділи "Інтером"

Співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ і співвласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Віталій Гайдук стали контролюючими акціонерами найбільшого українського телеканалу "Інтер".

Вони викупили 61% акцій каналу, що належали російському мільярдеру, власникові металургійної компанії Evraz Group Олександру Абрамову, за $600 млн., повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело в Evraz.

За інформацією топ-менеджера великої медійної компанії, що попросив про анонімність, Фірташ одержав 21% акцій "Інтера" за $200 млн., оплативши їх частково грішми, а частково належними йому телеканалами К1, К2 і "Мегаспорт", а Гайдук заплатив за 40% акцій каналу $400 млн.

Як пояснило джерело в Evraz Group, до продажу Абрамова підштовхнув інтерес до його пакета з боку російського холдингу "Газпром-медіа", який у травні запропонував йому продати пакет за $300 млн.

За словами співрозмовника, "Газпром" продовжив переговори і з новими акціонерами, але вони завимагали за канал $800 млн., після чого росіяни припинили переговори.

Інформацію про угоду підтвердило джерело, близьке до власника групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина, що володів опціоном на викуп її акцій у випадку угоди, але не скористався ним.

Як пояснив співрозмовник, опціон Григоришин отримав ще в лютому 2005 року, коли разом із власником концерну "Укрпромінвест" Петром Порошенком домовився купити 61% УНТК в Ігоря Плужникова. Підприємці вже перерахували перший платіж у $130 млн. (загальна сума угоди невідома), коли Плужников знайшов іншого покупця – Абрамова, якому і продав свій пакет за $270 млн.

Абрамов напередодні виходу статті був недоступний для коментарів: у його приймальні повідомили, що він у відпустці. Григоришин і Порошенко, а також керуючий директор Group DF (керує активами Фірташа) Роберт Шетлер-Джонс від коментарів відмовилися. Зв"язатися з Гайдуком виданню не вдалося.

Віце-президент консорціуму "Індустріальна група" (керує активами ІСД) Олександр Пилипенко заявив, що "домовленості між Фірташем і Віталієм Анатолійовичем (Гайдуком) – усе одно що домовленості між (Джорджем) Бушем і (Саддамом) Хусейном".

"Політичним антагоністам буде важко домовитися про спільне управління. Або ефірний час на "Інтері" буде поділено між передачами Фірташа і Гайдука, або телеканал узагалі скоротить частку політичного контенту і стане насамперед розважальним", - вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко.

Як відомо, після смерті в 2005 році Плужникова номінальним власником 61% акцій каналу став колишній топ-менеджер Evraz Group Валерій Хорошковський, який, за деякими даними, представляє інтереси Абрамова. 29% "Інтера" належить російському "Першому каналу", 10% - удові Плужникова Світлані, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ і Гайдук разом заволоділи "Інтером"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути