четвер, 23 травня 2019 16:58

Якби ми знали зміст, то не погодилися б на такий томос - Філарет

Якби ми знали зміст, то не погодилися б на такий томос - Філарет
"У нас не розкол. Є розбіжності в питаннях будівництва Української православної церкви", - Філарет. Фото: Уніан

Почесний патріарх Української православної церкви Філарет заявив, що якби українські церкви наперед знали зміст томосу, то вони б на нього не погодились.

Томос ставить ПЦУ "майже в таку ж залежність, в якій перебуває Українська православна церква Московського патріархату від Москви", про це він сказав в інтерв'ю "Настоящему времени".

"На підставі об'єднання єдиної Української православної церкви константинопольський патріарх дав нам томос про автокефалію. Але ми на Соборі не знали його змісту. Дізналися вже після об'єднання. Якби ми знали зміст цього томосу, то не погодилися б на такий томос", - сказав він.

"Якщо Українська православна церква, то це означає, що всі українці, які живуть на території України або в еміграції, – в Європі, Америці, Канаді, Австралії, Латинській Америці, які входять до Київського патріархату, є нашою паствою, нашої частиною. А томос нам говорить: "Ні, ці українці, які вам належали, тепер належать не вам, а належать тепер Константинопольському патріархату", - розповів Філарет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній скликає синод

Він також не погоджується з іншим пунктом томосу – щодо мира.

"У томосі сказано, що ми не маємо права варити миро. Миро – це святиня, без якої не відбувається таїнство миропомазання. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбула, то значить, ми залежні", - сказав почесний патріарх.

Третім суперечливим пунктом томосу, за його словами, є те, що якщо виникають конфліктні ситуації в ПЦУ, то їх вирішує Константинопольський патріархат. І додав, що у жодної автокефальної церкви, яка отримала томос про автокефалію від Константинопольського патріархату, немає таких пунктів.

"Ми не відмовляємося від томосу, але не будемо виконувати ці 3 умови, які записані в томосі", - сказав Філарет, відзначивши, що вони варитимуть миро, коли виникне така потреба.

"У нас не розкол. Є розбіжності в питаннях будівництва Української православної церкви", - підсумував почесний патріарх.

Митрополит Епіфаній вважає, що Київський патріархат став предтечею визнання та отримання томосу про автокефалію Української Православної церкви. Однак "вороття немає".

Так він прокоментував чутки про те, що Патріарх Філарет хоче повернути Київський патріархат.

Зараз ви читаєте новину «Якби ми знали зміст, то не погодилися б на такий томос - Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути