четвер, 12 жовтня 2017 14:34

Експерт пояснив, як запрацює медична реформа

Експерт пояснив, як запрацює медична реформа
Олександр Ябчанка, експерт : "Держава має створити гарантований пакет безкоштовних послуг для пацієнтів". Фото facebook.com

Нинішня медична реформа мала запрацювати ще влітку цього року, але цього не сталось, бо не прийнятий ряд законів, які мають сприяти змінам.

Наприклад, треба змінити форму господарювання лікарень з державної на комунальну, розповідає Gazeta.ua експерт групи "Реформа системи охорони здоров'я" Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка.

"Зараз держава на законодавчому рівні обіцяє громадянам у комунальних закладах охорони здоров'я безоплатну медичну допомогу, але 95% медикаментів пацієнти платять з власної кишені. Крім того, ми витрачаємо купу грошей на неформальні платежі у вигляді благодійних внесків і подяк безпосередньо лікарю. Скільки це — ніхто не знає. Держава відходить від принципу обіцяти уявну безкоштовну медичну допомогу, а переходить до конкретного: гарантованого пакету медичних послуг. Це той пакет, який стовідсотково забезпечується з державного бюджету", - каже Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнесмени назвали курс долара на наступні 12 місяців

Переліку послуг ще немає, його складають. Експерти спільно з МОЗом їздять по обласних центрах, щоб обговорити подальше розгортання медичної реформи на рівні спеціалізованої і високоспеціалізованої медичної допомоги, яка запланована на 2019-2020 роки. Тоді як реформа первинної ланки медичної допомоги розпочнеться уже з початку 2018 року

"Те що робиться у районах, зараз неможливо передати. Буває уряд фінансує лікарні, в які ніхто не ходить. Реформа це має це побороти. Держава досі виділяє гроші на прописаних людей, а не на тих, які фактично проживають на цій території. Ідея в тому, щоб держава поступово відходила від оплати за гіпотетичних пацієнтів, а чітко облікувала їх за допомогою системи e-healts. Це дасть змогу отримати реальну інформацію про стан здоров'я громадян, кількість і стан медзакладів, медиків. І тоді вже, на основі реальних і достовірних даних, можна буде скласти вичерпний перелік послуг"

Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроект про медичну реформу. Там визначено, які з послуг будуть платні, а які безплатні. До закінчення 2017-го українцям треба буде "прикріпитися" до вибраного сімейного лікаря і виконувати його розпорядження. Можна буде розраховувати на його безкоштовну консультацію під час застуди, а також на раптову операцію, наприклад, апендицит.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як запрацює медична реформа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути