Давньоєгипетські жерці, як запевняють вчені, доволі часто вмирали від хвороб, викликаних занадто жирною їжею.
В старовину, прості люди Єгипту приносили до храмів в жертву богам величезну кількість їжі і пиття. Дари виставлялися перед статуями, а потім "реквізувалися" жерцями та їхніми сім"ями.
Вчені з Манчестерського університету (Велика Британія), вивчили переклади ієрогліфічних написів на стінах храмів, встановили, які продукти жертвували богам, додали до цього результати аналізу муміфікованих останків і оцінили ризик розвитку атеросклерозу в результаті накопичення жиру та кальцію в артеріях.
Як з"ясувалося, серцево-судинні захворювання були карою жерців Стародавнього Єгипту.
"Живи, як бог, а й плати, як бог", - підсумувала результати дослідження професор Розалі Девід.
В цілому були вивчені результати комп"ютерної томографії 22 мумій єгиптян, які мали високий соціальний статус. З 16 випадків, коли можна було сказати щось певне з приводу серця і артерій, дев"ять мумій зберегли свідоцтва судинної кальцифікації.
Новий переклад ієрогліфічних написів показав, що меню жерців було багате яловичиною, дичиною, хлібом, овочами, фруктами, пирогами, вином і пивом. Інше населення, вважають учені, рідко страждала подібними недугами, завдяки трудотерапії від зорі до зорі і дієті з зернових і овочів.
Коментарі
1