Ексклюзиви
субота, 17 серпня 2019 10:00

Дощі та спека: якою буде погода наступного тижня

Дощі та спека: якою буде погода наступного тижня
У східних областях метеорологи прогнозують град і шквали 15-20 м/с (I рівень небезпеки, жовтий). Також у центральних, східних, південних і Сумській областях переважатиме надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. Фото: Радіо Свобода

Після спеки, яку змінив дощ та прохолода, погода в Україні почне стабілізуватися.

У суботу, 17 серпня, на Лівобережжі очікуються дощі, в західних областях буде сухо і сонячно. На Сході буде тепло – температура повітря вдень підніметься до +25 ... +27 градусів, а ось в північних регіонах буде прохолодніше – в Чернігівській і Київській областях денна температура підніметься до +19 ... +21 градус.

У східних областях метеорологи прогнозують град і шквали 15-20 м/с (I рівень небезпеки, жовтий). Також у центральних, східних, південних і Сумській областях переважатиме надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека.

У неділю, 18 серпня, погода буде практично без змін – опади на Леворобережжі. В центральній Україні і західних областях – сухо і сонячно. Дощі пройдуть у Черкаській області та в Криму.

У понеділок, 19 серпня, в Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях також будуть опади. Температура повітря буде в межах +25 ... +27 градусів. На решті території країни буде сонячна погода, вдень обіцяють від +23 до +31 градуса.

У вівторок, 20 серпня, дощі будуть переважати не лише на Приазов'ї, в Криму та в західних областях. Зокрема, опади прогнозують на Волині, Рівненської, Львівської, Закарпатської областях і на Прикарпатті. При цьому по всій країні буде спекотно. Температура повітря вдень буде +27 ... +33 градуси, вночі від +15 до +19 градусів.

У середу, 21 серпня, погода буде без змін – на Західній Україні, Приазов'ї та у Криму будуть дощі, а на решті території очікується суха погода. Вдень стовпчики термометрів піднімуться до +30 ... +33 градуси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Час діставати осінні речі: розповіли, якою буде погода на вихідних

Народний прогноз погоди

17 серпня відзначається день пам'яті святого преподобного Євдокії (Авдотьї). Дощі в цей час йдуть серед білого дня, без блискавок і грому. По цьому дню судили про майбутній листопад: "Яка Явдоха – такий листопад". Якщо день погожий, ясний, так і листопад видасться погожим, а якщо похмуро і дощитиме – буде сірим і туманним.

18 серпня вшановується пам'ять святого Євстигнія. Раніше у цей день їли сиру цибулю з хлібом, сіллю і квасом, від чого були здорові. А в кімнатах розвішували зв'язки цибулин – щоб повітря очищувалося. У давнину в цей день визначали погоду на грудень: "Який Євстигній – такий і грудень".

19 серпня відзначається свято Преображення Господа Бога і Спаса Ісуса Христа. У давнину помітили, що зі Спасу "погода перетворюється". Погода цього дня вказувала на майбутню осінь: "Який день у Другий Спас, така і Покрова (14.10)". Якщо день був сухим, то й осінь суха буде, мокрий – мокра осінь, а якщо ясний, то слід готується до суворої зими.

20 серпня вшановується пам'ять святого Марина воїна; преподобного Пимена Печерського. У народі існувала така приказка відносно цього дня: "Пимени-Марини – не шукай у лісі малини". З цього дня припиняються літні грози. У минулі часи помітили, якщо в цей день лелеки готуються до відльоту, то осінь буде холодною.

21 серпня вшановується пам'ять святителя Мирона, єпископа Критського. У народі святого називали Мирон Вітрогон і говорили: "Мирони-вітрогони пил по дорозі женуть, по червоному літо стогнуть", оскільки в цей день бувають сильні вітри. У минулі часи помітили, "які Мирони – такий січень".

17 серпня Україна буде однією з найхолодніших країн Європи.

Зараз ви читаєте новину «Дощі та спека: якою буде погода наступного тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути