пʼятниця, 05 лютого 2021 20:27

Громадянську освіту викладають учителі, здатні проводити лише політінформацію

Громадянську освіту викладають учителі, здатні проводити лише політінформацію
Остап Стасів: Школяр має зрозуміти, як функціонує влада в його місті, звідки беруться податки. Фото: Сергій Старостенко

Сьогодні вихованням відповідальних громадян займається суспільство у вигляді різних громадських проєктів та ініціатив.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів соціальний підприємець, співзасновник Відкритого університету Майдану Остап Стасів.

"Хотілось би бачити стратегічним лідером процесу державу. Зараз у десятих класах викладають експериментальний урок громадянської освіти. Але це роблять учителі, які працюють у школах не перший десяток років. Більшість цих педагогів здатні проводити лише уроки політінформації. Це зводить ідею нанівець. Не достатньо методичної розробки і програми. Має бути сформована цілісна "парадигма громадянського мислення". А звідки цьому взятися, коли більшість педагогів носії "совка".

Школяр має зрозуміти, як функціонує влада в його місті, звідки беруться податки. Їх мають учити взаємодії з представниками різних сфер життя громади: підприємцями, органами місцевого самоврядування, волонтерами. Громадянська освіта вимагає навички критичного мислення. Виборці мають аналізувати політичні обіцянки, сумніватись у них, перевіряти логіку декларацій політиків і вимагати дотримання обіцянок. А на уроках для майбутніх громадян часто отримуємо інше", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через брак довіри та відповідальності можемо втратити державу

За його словами, громадянська освіта в 10-му класі - лише елемент формування людини в суспільстві.

"Освіта має починатися в родині. Якщо у матері немає розуміння, що треба платити податки і сортувати сміття, то не навчить цього дитину. А держава має закласти якісні рамки. Щоб ті, хто навчатиме, розуміли, в чому їхнє завдання. Необхідний наскрізний підхід до формування громадянських компетентностей. На різних етапах формування дитини/підлітка необхідно формувати різні вміння та навички оперті на сталі принципи і цінності сповідувані у суспільстві. Сьогоднішня українська педагогіка тотально неготова до цих викликів і потребує кардинальних реформ. На жаль, у сьогоденні, державі ці зміни невигідні. Не хоче, щоб люди зрозуміли, що саме вони є її бенефіціарами", - додає Остап Стасів.

Повне інтерв'ю читайте у номері від 4 лютого.

"Відкритий Університет Майдану" — освітній проєкт та однойменна громадська організація в Українi. Бере початок з ініціативи, яка виникла під час подій на Майдані 2013 року. Cтворений, щоб сприяти формуванню якісного громадянського суспільства через освіту. Навчання на безкоштовній онлайн-платформі пройшли майже 100 тисяч студентів.

Зараз ви читаєте новину «Громадянську освіту викладають учителі, здатні проводити лише політінформацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути