Ексклюзиви
понеділок, 06 грудня 2021 13:16

День Збройних сил України: історія свята та плани на майбутнє

6 грудня українці відзначають День Збройних сил України. У цей день 1991 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про Збройні сили України" та "Про оборону України".

Автор: zsu.gov.ua
  Українські сухопутні війська
Українські сухопутні війська

Також цей день повʼязують зі ще однією важливою датою в історії. 6 грудня 1919 року відбувся початок Першого зимового походу Дієвої армії УНР тилами Червоної та Добровольчої армій під проводом Михайла Омеляновича-Павленка.

Таке рішення ухвалили після важких поразок в зіткненнях з російськими більшовиками і білогвардійцями. Таким способом хотіли зберегти дієздатний кістяк армії. Мали завдати окупанту втрат і знищити його окупаційний апарат й інфраструктуру.

Участь у поході взяли від 5 до 10 тис. людей, за різними підрахунками. Продовження боротьби проти окупанта дало можливість Симону Петлюрі говорити з начальником Польської держави Юзефом Пілсудським про спільний фронт проти більшовиків і про допомогу поляків у звільненні України.

Автор: zsu.gov.ua
  Військово-морські сили
Військово-морські сили

Завершився похід 6 травня 1920 року. Армія УНР була збережена. Саме тоді українська армія вперше вдало застосувала методи партизанської боротьби проти ворога.

Після розпаду Радянського Союзу Україна отримала сучасне озброєння та військову техніку. Держава мала одне з найпотужніших угруповань військ у Європі.

Однак за 20 років незалежності армія ослабла. Її майже знищили масовими скороченнями кадрових військовослужбовців, які й самі не бачили перспективи в службі. Також вплинув тиск Російської Федерація, яка заважала розвитку армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Куля увійшла в праве око. Металева пластина закриває пів черепа": як серед гір реабілітують ветеранів

Після Революції Гідності, окупації Криму та початку війни на Донбасі Збройні сили почали відновлювати. Попри всі недоліки армії, військові все ж змогли встояти проти агресора.

Останні вісім років Україна продовжує нарощувати військову силу та має намір вступити в НАТО. ЗСУ регулярно проводять внутрішні та міжнародні навчання для відпрацювання практичних дій та стратегічних завдань.

У 2020 році Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО, що передбачає ширший обмін інформацією. Українське дипломатичне представництво при НАТО єдине, яке знаходиться безпосередньо на території штаб-квартири Альянсу.

Кремль же вважає прагнення України образою та загрозою.
"Кожна країна обирає свій шлях, і це стосується також вступу до НАТО. Це питання до України та до 30 членів НАТО вирішувати, чи вона прагне бути членом Альянсу. Росія не має слова у питання того, чи бути України членом Альянсу. Вони не можуть ветувати, що робити її сусідам. Ми не повернемося в епоху сфер інтересів, коли великі країни вирішують, що робити меншим", - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі під час боїв загинули 2694 українських військовослужбовців, зазнали поранень 10 237, повідомили Збройні сили України в травні 2021 року.

За вісім років окупації Росією територій на Сході України загинули майже 14 тис. українців. Серед них чотири тисячі цивільних осіб, зокрема 152 дитини. 34 тис. поранені, заявила уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова.

Зараз ви читаєте новину «День Збройних сил України: історія свята та плани на майбутнє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути