Ексклюзиви
пʼятниця, 04 жовтня 2019 15:29

Справа "про Корвалол" стала рекордсменом України за термінами розгляду

Справа "про Корвалол" стала рекордсменом України за термінами розгляду
Юрист у сфері прав інтелектуальної власності Тарас Кислий каже, що справа "про Корвалол" не дуже позитивно характеризує сферу захисту інтелектуальної власності в Україні. Фото: Фармак

Суди вже більше 15 років розглядають суперечку компаній "Фармак" і "Дарниця" про право на використання назви "Корвалол", і ця справа - рекордсмен навіть за світовими мірками.

Таку думку в інтерв'ю виданню Pravo.ua висловив авторитетний юрист у сфері прав інтелектуальної власності, адвокат, партнер Arzinger Тарас Кислий.

"Ця справа - рекордсмен. З'єдналися багато факторів, які вплинули на термін розгляду, але це, звичайно, унікальний випадок, не впевнений, що у світовій практиці є приклад такого тривалого розгляду насправді досить тривіального судового спору про торгову марку", - зазначив Тарас Кислий.

За його словами, справа "про Корвалол" - дуже відома в колі фахівців, яка не дуже позитивно характеризує сферу захисту інтелектуальної власності в Україні.

"По-перше, терміни (справа розглядається більше 15 років), по-друге, обставини цієї справи, по-третє, ітерації в судових інстанціях, що є безстороннім. Справа продовжує розглядатися, і залишається надія, що остання крапка в ній буде поставлена незабаром. У цій справі, я вважаю, правда на боці компанії "Фармак", якій належать права на ТМ "Корвалол", - підкреслив юрист Тарас Кислий.

Він також зазначив в інтерв'ю, що вважає вкрай неправильним підхід експертів, які в 2010 році давали оцінку схожості препаратів "Корвалол" компанії "Фармак" і препарату "Корвалол-Дарниця" компанії "Дарниця".

"На мою думку, такий експертний підхід є неправильним. Інтелектуальна власність передбачає ексклюзив і захист об'єкта. Давайте абстрагуємося від конкретної справи про ТМ "Корвалол", візьмемо, наприклад, інші світові справи за схожою тематикою. У Pfizer є флагманський препарат "Віагра" . Якщо слідувати логіці експерта, то можна випустити "Віагра-Дарниця", і це не буде порушувати прав компанії Pfizer. Це нонсенс, інтелектуальна власність так не працює. Не знаю, чим керувався експерт, але я категорично не згоден з такими висновками", - упевнений Тарас Кислий.

Як раніше повідомлялося, більше 15 років "Фармак" намагається захистити унікальність торгової марки "Корвалол Corvalolum". Цю назву компанія зареєструвала в Україні ще в 1993 році. Препарат був визнаний добре відомим, однак конкурент на ринку - фармацевтична компанія "Дарниця" - почала випускати лікарський засіб під назвою "Корвалол-Дарниця".

Зараз ви читаєте новину «Справа "про Корвалол" стала рекордсменом України за термінами розгляду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути