Ексклюзиви
четвер, 01 вересня 2022 04:20

Спецтема: Війна Росії проти України

"Що коїться у голові Лукашенка" - Подоляк про наступ з боку Білорусі

"Що коїться у голові Лукашенка" - Подоляк про наступ з боку Білорусі
Лише 10-15% білорусів підтримують війну проти України. Фото: Reuters

Більшість громадян Білорусі не підтримують війну проти України. В країні немає достатньої кількості військовослужбовців для наступу.

Ця війна принесе білорусам тільки негативні наслідки, заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі інформаційного телемарафону, передає УНІАН.

"Можу сказати щодо цієї теми наступне. Ми сьогодні абсолютно чітко розуміємо, що коїться в голові у пана Лукашенка, з точки зору його відповідальності перед і паном Путіним, і перед своїм народом - це різні рівні. Ми абсолютно чітко розуміємо, що в Білорусі на відміну від Росії, абсолютно інші суспільні настрої, там ніхто не підтримує війну, як таку. Тобто, якщо в Росії без оцих візових обмежень, 80% підтримують війну, бо вони не платять за це ніяку ціну, то в Білорусі підтримують війну не більше 10-15%, не більше того", - сказав Подоляк.

За його словами, білоруська армія повністю деморалізована, адже громадяни там мають більше інформації про те, що насправді відбувається в Україні.

"Ми розуміємо, що білоруська армія повністю деморалізована, тобто вона у тому вигляді, в якому сьогодні знаходиться. Вони мають більше інформації про те, що відбувається в Україні. Вони все ж таки не в такому інформаційному просторі живуть, як росіяни, там не такі обмеження. Тому вони (білоруси. - Gazeta.ua) набагато більш свідомі того, що відбувається в Україні", - зазанчив Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залучили "масовку" - у розвідці розповіли, як росіяни готуються до візиту МАГАТЕ

Якісь стратегічні рухи Білорусі можна було очікувати на перших тижнях початку війни.

"Можна було очікувати якісь незрозумілі рухи Білорусі, з точки зору стратегічних рухів, на перших тижнях війни. Тому що Білорусь, саме політичне керівництво пана Лукашенка, могли б подумати, що отримають якісь дивіденти з цієї війни. Сьогодні вже навіть Лукашенко зрозумів, що ця війна 190 днів, це вкрай негативно і в історичному сенсі для нього буде, і в тактичному, і в стратегічному сенсі. Це війна, яка буде приносити тільки мінуси, в тому числі пану Лукашенку, там немає жодних бенефітів, на які він розраховував би на початку", - пояснив радник.

Армія Білорусі не має такої кількості людей, яка потрібна для ведення ефективної війни.

"Ну і нарешті, ми оцінюємо не тільки моральне становище суспільства та армії Білорусі. Ми розуміємо, що тактично у них немає такої кількості людей, яка потрібна для ведення ефективної війни в Україні. Тобто, росіяни задіяли вже більше 250 тисяч людей у війні проти України і це їм не допомагає, а в Білорусі такої кількості немає військ", - додав Подоляк.

Хоча Білорусь і надає свою інфраструктуру та повітряний простір для бомбардування української землі, за словами радника керівника Офісу президента, можна очікувати, що на більше вона не піде.

"І тому будемо очікувати на те, що, хоча нажаль, Білорусь приймає участь у війні, даючи свою інфраструктуру і своє повітряний простір для бомбардування української землі, на більше вона не піде", - заявив Подоляк.

Білорусь навряд чи буде вторгатися в Україну. Всі чутки про можливий напад нашого північного "сусіда" – це інформаційно-психологічна операція впливу РФ на українців, вважає начальник ГУР Кирило Буданов.

Він наголосив, що системи С-300, які стягнули окупанти до білорусько-українського кордону, не загрожують, оскільки дальність їхнього вогню становить 35 км.

Зараз ви читаєте новину «"Що коїться у голові Лукашенка" - Подоляк про наступ з боку Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути