Ексклюзиви
неділя, 26 січня 2020 17:15

Чорнобильську зону відчуження відвідала рекордна кількість туристів

  У 2019 році Чорнобильську зону відчуження відвідали 124 тисячі осіб. Фото: ЧЕline
У 2019 році Чорнобильську зону відчуження відвідали 124 тисячі осіб. Фото: ЧЕline

У 2019 році Чорнобильську зону відчуження відвідала рекордна кількість туристів - 124 тисячі осіб.

На такий показник вплинуло багато чинників, серед яких серіал "Чорнобиль", який значно популяризував цей напрямок у всьому світі, а також створення додаткової інфраструктури, злагодженість в роботі служби забезпечення відвідування зони відчуження, заходи безпеки на існуючих і нових маршрутах. Про це повідомляє Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження.

 

"Введення системи "Електронний квиток" дозволило автоматизувати перехід заявки між електронними кабінетами відповідальних співробітників служби підприємства. Оптимізація процесу обробки заявок на відвідування зони відчуження дозволяє в реальному режимі часу контролювати відвідуваність. Також на збільшення потоку вплинув указ президента України 512/2019 від 10 липня 2019 року, завдяки якому спростилася процедура оформлення. Це дозволило скоротити строк обробки заявки від моменту подачі випуску електронних квитків – з десяти до трьох діб. Також кількість туроператорів, які працюють з ЦОТІЗ, зросла з 10 до 33 у порівнянні з 2018 роком", – зазначив помічник директора ДП "ЦОТІЗ" Кирило Гарник.

Найбільше Чорнобиль відвідували громадяни Великобританії – 18 460 осіб, Польщі – 10 416, Німеччини – 9015, США – 6441, Чехії – 4582 осіб і, звичайно, Україна – 26 228.

 

У Чорнобильській зоні відчуження за минулий рік відбулися суттєві зміни в інфраструктурі. Зокрема, тут збудували нові об'єкти із застосуванням зелених енергоефективних технологій. Приміщення інфоцентру, яке призначене для оптимізації проходження паспортного контролю відвідувачів, відремонтували. Планують зробити термінал для відвідувачів, щоб підвищити рівень комфорту і швидкість проходження контролю на КПП. В офіційні маршрути внесли зміни і ввели нові, зокрема сезонні водні маршрути. Зараз діє 13 пішохідних маршрутів, розроблено й затверджено 5 водних і 3 повітряні. Зі збільшенням кількості відвідувачів виникла потреба в розширенні штату супроводження – кількість таких співробітників зросла з 71 до 138.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобиль і Хортиця: Зеленський із Гончаруком шукають "магніти" для інвестицій

Контроль безпеки відвідувачів і дотримання правил радіаційної безпеки в зоні відчуження – понад усе. Щоб підвищити її рівень, оновили правила відвідування Чорнобильської зони. В найпопулярніших локаціях встановили 7 інформаційних стендів для зручності користування та отримання більш докладної інформації. Впровадили нову систему GPS-трекінгу, яка дає можливість в разі виникнення надзвичайних ситуацій швидко надати потрібну допомогу. Протягом року заради підвищення якості надання послуг співробітники служби регулярно перевіряли супроводження на маршрутах.

Уночі 26 квітня 1986 року вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. До Києва від неї - 120 км, до кордону з Білоруссю - лише 11. Ця аварія стала наймасштабнішою в історії атомної енергетики. Радіація поширилась на 200 тис. кв/км. Для її ліквідації загалом залучили більше 600 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильську зону відчуження відвідала рекордна кількість туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути