середа, 14 квітня 2021 05:01

Церковне свято 14 квітня: що сьогодні відзначають

Церковне свято 14 квітня: що сьогодні відзначають
14 квітня вшановують пам'ять Святої Марії. Фото: znaj.ua

14 квітня православні віряни вшановують пам'ять Святої Марії Єгипетської. Вона вважається покровителькою жінок, які розкаялися у гріхах.

Марія народилася в Єгипті в середині V ст. У 12 років покинула батьків і пішла в Олександрію, де стала блудницею. За 17 років навернулася до Бога, бо приїхавши у Єрусалим відчула, як невидима сила не пропускає її до храму. Почала вимолювати прощення за гріхи. Або їх спокутувати, 50 років провела в пустелі. Перед смертю зустріла святого Зосиму, якому і розповіла про своє життя.

"Сьогодні церква не забороняє нічого. Єдине, що просить молитись і дотримуватись закону Божого", - розповів Gazeta.ua православний священник, отець Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Ангела 14 квітня - хто сьогодні іменинник

До Марії Єгипетської в народі було прийнято звертатися за захистом від пристріту, поганого слова і псування.

Молитва до святої:

"О, велика Христова угодниця, преподобна мати Маріє! Почуй нас грішних (імена), визволи нас, преподобна Мати, від пристpaстей, що воюють на душі нашій, від усякої печалі і находящої напасті, від раптової смepті і від всякого зла. В годину ж розлучення душі і тіла віджени, свята угодниця, усяку лукаву думку і лукавих біcів, та нехай прийме дyші наші з миром в місце світле Христос, Господь Бог наш, який є порятунком душ наших. Йому ж належить всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим духом, на віки віків. Амінь".

13 квітня у православному церковному календарі - день вшанування пам'яті святого мученика Іпатія, єпископа Гангрского. Інші назви свята: "Іпатій", "Напередодні Пролеття", "Вогнище", "Біди з домовиком". У Іпатія просили про вигнання бісів і захисту від домовиків, які в цей день бешкетують.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 14 квітня: що сьогодні відзначають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути