субота, 11 грудня 2021 05:01

Церковне свято 11 грудня. Кому сьогодні молитися

Православна церква 11 грудня вшановує пам'ять преподобного Стефана Нового. Вчив ченців доброчесності та став ігуменом монастиря.

Народився у 750 році в Константинополі в благочестивій родині. Під час гонінь християн батьки подалися до Вітінії, щоб не стати жертвами насильства. Виховувати сина доручили блаженному Іоанну.

Автор: pinterest.com
  Стефан Новий загинув за проповідування християнства у часи гонінь
Стефан Новий загинув за проповідування християнства у часи гонінь

Після смерті вчителя Стефан продовжував чернечий подвиг в його печері. У 42 роки покинув обитель і пішов на іншу гору, де жив у келії. Ченці приходили до нього вчитися, а незабаром на тому місці створили монастир.

Про обитель дізналися містяни. Імператору Льву Ісавру доповідали про праведників та дар чудотворіння ігумена Стефана. Святого намагалися переманити до табору іконоборців, але він не зрадив віру.

Його оббрехали, звинувативши у співжитті з черницею, однак вину не змогли довести. Тоді імператор наказав ув'язнити Стефана, а обитель розорити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цьогоріч буде яскравіше: головну ялинку країни прикрашають гірляндами

Після довгих тортур святого відправили у темницю, де вже мучилися 342 старця. Там він пробув 11 місяців. До Стефана і туди приходили віряни, щоб помолитися та просити зцілення.

Імператор довідався про це і наказав улюбленим слугам забити чоловіка до смерті. Наступного дня над Авксентієвою горою з'явилася вогняна хмара, яка принесла нищівну бурю.

День Ангела сьогодні відзначають Анастасія, Андрій, Василь, Іван, Кирило, Марія, Микола, Михайло. На іменини треба відвідати храм, а святкування проводити в затишній сімейній атмосфері.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 11 грудня. Кому сьогодні молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути