неділя, 06 січня 2019 14:10

"Церква в Україні відділена від держави. Але ми не можемо відділити народ від церкви" - митрополит Епіфаній

"Церква в Україні відділена від держави. Але ми не можемо відділити народ від церкви" - митрополит Епіфаній
Митрополит Епіфаній: Держава завжди відігравала важливу роль у становленні тієї чи іншої православної церкви. Фото: Сергій Старостенко

Церква в Україні відділена від держави. Між ними - стосунки конструктивної співпраці, а не поглинання.

Про це сказав предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв'ю журналу "Країна".

- Згідно з українським законодавством, церква відділена від держави. Існують держави - можна навести приклад Грецької православної церкви, - там церква і держава не розділені між собою. Але в нашому випадку церква відділена від держави. Але ми не можемо відділити народ від церкви. Тому ті процеси, які відбуваються зараз в українському православ'ї, покликані до того, щоб укріпити позиції української держави. Церковна безпека є дуже важливою на даному етапі. Тому говорити про якісь втручання з боку держави – неправильно.

Держава тільки сприяє і допомагає. Якщо ми проаналізуємо історію становлення інших помісних православних церков, - щонайменше п'ятьох автокефалій, - держава завжди відігравала важливу роль у становлення тієї чи іншої православної церкви. Зараз можуть бути певні зловживання на цьому підґрунті, що ось, мовляв, держава втручається у справи церкви. Але цього немає і не буде. Між церквою і державою повинні бути добрі конструктивні кроки співпраці, а не поглинання. Тому я вірю в те, що і в подальшому українська православна церква буде незалежною, - вона є такою, і буде спільно з державою творити наше майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва очікує кровопролиття. Але ми цього не допустимо" – митрополит Епіфаній

Україна торує цей шлях більше 25 років, сказав митрополит:

- Святійший патріарх Філарет шість разів подавав до Константинополя апеляцію про невизнання анафеми, яку 1997-го наклав на нього Архієрейський собор Російської православної церкви, і визнання нашої церкви канонічною. 2008 року ми впритул наблизились до визнання. Але Москва перешкодила цьому. Також тоді не було, як є зараз, ясного рішення саме про автокефалію. Йшлося про повернення у склад Константинопольського патріархату на правах Київської митрополії, яку незаконно анексував Московський патріархат. Тоді Вселенська патріархія, як наша мати-Церква, з часом мала б надати нам автокефалію. Але ми завжди стояли на позиціях, що маємо бути помісною церквою. Ми тривалий час були незалежними, хоча і невизнаними. Важко було би пояснити народові, чому понизили свій статус.

Звичайно, це не задовольняло потреб української церкви. Але той переговорний процес був завершений. Лише за 10 років ми зуміли його відновити - завдяки старанням церкви і сприянню української держави. За цей час відбулися великі зміни і у православї, і у світі. Саме це зробило можливим отримання автокефалії, - сказав митрополит.

Повне інтерв'ю з митрополитом Епіфанієм читайте у журналі "Країна" за 10 січня 2019 року.

Константинопольський патріархат на синоді у Стамбулі 29 листопада підтвердив надання автокефалії Помісній православній церкві України. Вселенська церква почала писати статут нової української. В основу ліг затверджений текст томосу — документа, що підтверджує автокефалію. Його вручать предстоятелю незалежної Української православної церкви Епіфанію 6 січня в Стамбулі.

Зараз ви читаєте новину «"Церква в Україні відділена від держави. Але ми не можемо відділити народ від церкви" - митрополит Епіфаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути