пʼятниця, 10 квітня 2009 11:40

Британці вважають нанотехнології небезпечними

Кілька років тому саме слово "нанотехнології" було практично невідоме неспеціалістам, сьогодні ж воно у всіх на слуху. Сьогодні США, Німеччина, Велика Британія, Японія і Китай вже досягли чималих успіхів.

Нагадаємо, що під нанотехнологіями слід розуміти сукупність методів, що дозволяють маніпулювати наночастками - надзвичайно малими частками речовини, лінійні розміри яких складають від одного до ста нанометрів, а нанометр - це одна мільйонна частка міліметра. Це масштаб окремих атомів або груп атомів.

Серед нанопродуктів і сонцезахисний крем з наночастками діоксиду титану, і протимікробні спортивні шкарпетки з наночастками срібла, і присадки до дизельного палива з наночастками оксидів рідких металів.

На початку 2009 року було опубліковано результати дослідження, проведеного експертами Британської королівської комісії з проблем забруднення навколишнього середовища. Один з авторів, професор Майкл Діпледж говорить: "На перший погляд, прямих доказів, що технічні наночастки завдають шкоди навколишньому середовищу, начебто немає. Але пояснюється це тим, що ніхто це питання спеціально не вивчав, і ми навіть не знаємо, як це можна практично зробити".

Всі ці мікроскопічно малі наночастки, нановолокна і нанотрубки повинні вважатися потенційно токсичними, вважає професор, оскільки в ході лабораторних експериментів вони спричинили руйнівну дію на всі досліджувані організми - і на бактерії, і на гриби, і на рослини, і на культури кліток людини. Викликає особливу тривогу те, що цю шкоду спричиняють вкрай малі концентрації.

"Візьмемо для прикладу золото. Золоті прикраси люди можуть носити без побоювання, тому що цей метал хімічно інертний і не викликає жодних проблем при контакті зі шкірою. Але в наномасштабі це зовсім не так. Наноструктури золота є ефективним біокаталізатором, тобто володіють дуже високою реакційною здатністю".

"Сьогодні тільки на американському ринку є приблизно 600 різних продуктів, що містять наноматеріали. Всі ці продукти пройшли стандартні токсикологічні тести і були визнані безпечними. Але в той же час контрольне відомство визнало, що ці тести непридатні для оцінки безпеки наноматеріалів і що потрібні нові методики випробувань".

Британські експерти висловлюються за те, щоб в Європі розробка таких методик була здійснена в самі стислі терміни. Більш того, вони рекомендують ввести обов"язкові випробування також для промислових наноматеріалів, а не тільки для тих, що потрапляють в товари масового споживання, повідомляє DeutscheWelle

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Британці вважають нанотехнології небезпечними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути