середа, 11 січня 2012 10:15

Біологи відкрили рослину, яка поїдає своїх жертв листям

Біологи відкрили рослину, яка поїдає своїх жертв листям

Невелика пустельна рослина з сімейства подорожникових, що росте в посушливих регіонах Бразилії, використовує незвичайний метод полювання: вона захоплює і перетравлює своїх жертв, круглих черв'яків-нематод, за допомогою підземного листя, пишеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences .

Подорожникова рослина з роду Philcoxia була відкрита американськими і бразильськими ботаніками в посушливих регіонах Бразилії на початку 90-х років. Слабо розвинена коренева система і велика кількість пекучих волосків на листі дають підстави вважати, що Philcoxia може бути хижаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комахоїдна рослина з'їла пташку

Науковий колектив під керівництвом Рафаеля Олівейри (Rafael Oliviera) з університету міста Кампіна (Бразилія) зміг вивчити, як рослини виду Philcoxia minensis захоплюють і поїдають круглих хробаків, яких учені позначили за допомогою радіоактивного ізотопу азоту-15.

Олівейра і його колеги уважно розглянули всі частини рослини і прийшли до висновку, що молоде листя на пагонах було основним "інструментом" полювання Philcoxia minensis. На їх поверхні біологи знайшли величезну кількість жалких клітин, а поруч з ними сотні мертвих нематод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені побачили, як харчується найшвидша рослина-хижак (ФОТО)

Учені мають намір провести чергове дослідження і з'ясувати, як ці рослини принаджують черв'яків, і чому їхні жертви не намагаються покинути листя при перших ознаках небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «Біологи відкрили рослину, яка поїдає своїх жертв листям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути