середа, 02 вересня 2015 14:16

Анатолій Новак: "Антикорупційному бюро доведеться мати справу з багатими і впливовими людьми"

 

В свої 37 років нинішній заступник директора Національного антикорупційного бюро Анатолій Новак має за плечами 12 років служби в елітному спецпідрозділі СБУ "Альфа", сотні спеціальних заходів по захопленню та затримці злочинців. Останній рік в якості помічника голови Антитерористичного центру Василя Грицака провів в зоні АТО. Має три вищі освіти – економіка, право та психологія, кандидат економічних наук. Очолює Київське відділення Міжнародної асоціації ветеранів підрозділів антитерору "Альфа". Зараз перед бойовим офіцером-спецпризначенцем стоїть завдання сформувати та налагодити роботу спецпідрозділу НАБ, який разом з детективами бюро вже восени почне займатися виявленням та затриманням високопосадовців, підозрюваних у корупції. Про принципи та труднощі відбору кадрів до Антикорупційного бюро, особистий управлінський і бойовий досвід він розповів в інтерв'ю нашому журналісту.

Як офіцер "Альфи" став заступником директора НАБ?

З липня 2014 року по травень 2015 року я перебував в зоні АТО. Власне, навесні я тільки чув, що створюється така нова перспективна структура, але, чесно кажучи, навіть не думав про те, щоб спробувати сили в новому для себе напрямку. Мені порадили просто сходити на співбесіду, де я і познайомився з нинішнім директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. З ним швидко знайшли спільну мову. Довгий час пропрацювавши в "Альфі", окрім досвіду спецпризначенця, я отримав ще й значний управлінський досвід. Вважаю себе досить досвідченою людиною в тому, що стосується питань безпеки, тому пристав на пропозицію попрацювати в Антикорупційному бюро. Моїм першочерговим завданням було створення спецпідрозділу в структурі НАБ. Згодом, спектр завдань значно розширився - окрім створення Управління спеціальних операцій я також займатимусь створенням та керівництвом не менш важливим оперативно-технічним управлінням.

Антикорупційне бюро вже оголосило про результати першого набору детективів. Як ви оцінюєте якість кадрів, які вдалося залучити?

Було оголошено конкурсний відбір на 100 посад детективів. Він включає в себе відразу декілька етапів різних тестів: на знання законодавства, логіку, психологічне дослідження, а також співбесіду і спеціальну перевірку кандидатів. За його результатами було відібрано 70 співробітників з понад 2 тис. 700 кандидатур, які подали документи. Перш за все бажання працювати в НАБУ виявили колишні слідчі прокуратури та міліції, досить значну частину також становлять фахові юристи, які не мали досвіду роботи в правоохоронних органах.

Загалом ми задоволені якістю кадрів, але, звичайно ж, відбір кандидатів на різноманітні посади в Антикорупційному бюро ще буде продовжуватись. Приміром, зараз стоїть питання набору спецпризначенців, а також працівників оперативно-технічного відділу, всі вони працюватимуть у тісному зв'язку з детективами.

Яка кількість спецпризначенців буде в НАБ? Що входитиме до їхніх обов'язків і чи є велика необхідність у існуванні такого спецпідрозділу?

Згідно штатного розкладу Антикорупційного бюро, Управління спеціальних операцій буде складатися з чотирьох відділів: 1 та 2 відділи швидкого реагування, відділ спеціальної професійної підготовки та інформаційно-аналітичний відділ.

Безперечно, необхідність у існуванні окремого спецпідрозділу в НАБУ є, і вона викликана рівнем підслідності. Антикорупційне бюро займатиметься виявленням та затриманням корупціонерів-високопосадовців. Спецпідрозділ НАБ складатиметься з фахівців високого рівня підготовки та професійності, вони матимуть зброю, і їхні головні завдання - охороняти детективів під час операцій та виконувати при потребі функції щодо затримання підозрюваних. Якщо, приміром, група детективів прийде в офіс чиновника умовного "Нафтогазу" проводити слідчо-оперативні заходи, а там зустрінеться з якимось "бойовим підрозділом" з незрозумілою назвою (як це в нас часто відбувається), який заважатиме виконуватиме завдання, то наші спецпризначенці мають надати детективам можливість виконувати свої функціональні обов'язки.

Вже почалися тестування спецпризначенців на знання законодавства, фізичну готовність, проводимо співбесіди, для того щоб сформувати керівний склад. Знайшли базу для тренувань, також займаємось питанням отримання зброї та боєприпасів від Міноборони.

Хто може претендувати на роботу в цьому спецпідрозділі?

До конкурсу будуть допущені всі бажаючі з вищою освітою. Звичайно ж, пріоритет надаватиметься хлопцям з відмінною фізичною підготовкою, кандидатам та майстрам спорту з рукопашного бою та бойового самбо.

Я довгий час працював в так званому "абордажному" підрозділі "Альфи", який займається визволенням заручників, штурмом захоплених будівель, транспорту і т.д, і чудово розумію, що на формування бойового офіцера-спецпризначенця, отримання ним широкого комплексу потрібних професійних навиків потрібно близько 5 років. З іншого боку, я розумію, що часу на навчання в нас немає, тому вимоги до претендентів дуже серйозні. Маю таку позицію: якщо людина не відповідає критеріям, краще без неї, ніж взяти того, хто буде гальмувати розвиток підрозділу.

Відповідно, є і свої складнощі щодо набору кадрів. Якщо на посади детективів було по 40 людей на вакантну посаду, то, приміром, коли ми вперше відкрили вакансію начальника управління УСО, отримали лише 3 людини на місце.

Та ж сама ситуація складається і щодо відбору спеціалістів до оперативно-технічного управління. Це ті люди, які будуть "слухати" та "слідкувати" за корупціонерами, в тому числі, за допомогою нових технологій. Зараз виставлено 17 вакансій, отримано 180 заявок, і 3\4 з претендентів не мали ніякого стосунку до роботи по такому профілю. А це вкрай складна і вузькоспеціалізована робота, тому треба обирати найбільш фахових кандидатів. Та будь-якому випадку ми маємо цей шлях пройти, бо перед нами стоять складні і серйозні завдання.

Також хочу звернути увагу на рівень заробітної плати оперативного складу УСО та ОТУ. Якщо зарплати керівників цих підрозділів визначені законом про Національне антикорупційне бюро, то грошове забезпечення їхніх підлеглих поки що залишається на рівні аналогічних підрозділів діючих правоохоронних структур.

Тобто вас не влаштовує рівень пропонованої оплати роботи спецпризначенців у НАБ?

Всі знають, що в НАБ і у детективів, і у керівного складу заробітні плати досить великі, вони чітко визначені законом. Але я переконаний, що не може бути величезного розриву у зарплатах наших працівників, оскільки створиться значний дисбаланс. Для мене це принципове питання. Неможливо ефективно керувати людьми, які заробляють значно менше, але виконують при цьому важку і ризиковану роботу. Як можуть йти разом на операцію детектив, який з усіма надбавками отримуватиме близько 35 тисяч гривень, і спецпризначенець, який може реально ризикувати життям, але при цьому отримувати, наприклад, 9 тисяч? Система має бути врівноважена.

Втім, ця проблема стосується не лише спецпідрозділу. Те саме можна сказати, приміром, про розміри зарплат працівників юридичного відділу. Достойна зарплатня є важливим чинником ефективності НАБУ, як якісно нової структури.

Тому ми чекаємо змін до закону про Національне антикорупційне бюро, щоб рядовим працівникам підвищили зарплату. І я думаю, що це питання буде вирішено позитивно. Нам зараз суттєво допомагають, щоб внести відповідні зміни в закон, зокрема, в цьому процесі бере активну участь народний депутат Єгор Соболєв.

Коли запрацює спецпідрозділ НАБУ?

Цей підрозділ має почати застосовуватися, коли розпочнуть свою роботу детективи. Але старт діяльності детективів в свою чергу залежить від швидкості призначення антикорупційного прокурора, якого має обрати конкурсна комісія з представників Генпрокуратури та парламенту. В будь-якому випадку, для ефективної бойової роботи офіцери підрозділу УСО мають пройти спеціальне професійне навчання та бойове злагодження.

Чи будуть вам допомагати інші силові структури?

Співпраця з іншими силовиками також визначена законом. Вже підписані загальні накази СБУ щодо взаємодії з оперативно-технічними підрозділами, зокрема, ДОД - департаменту оперативного документування, ДОТЗ – оперативно-технічних заходів, та ЦСО "А" СБУ –"Альфою". Вони є нашими помічниками, поки ми остаточно не сформуємо власну структуру. В першу чергу, це стосується оперативно-технічного управління, оскільки там передбачені значні матеріально-технічні витрати, процес "зарежимлення" об'єктів, де буде знаходитись спецтехніка і т.д.

Так само налагоджується співпраця з різними правоохоронними структурами, уже підписано низку відповідних договорів. Детектив поєднує обов'язки оперативного співробітника та слідчого, і в нас є всі можливі законні доступи до інформації правоохоронних і не тільки структур. Також ми плануємо побудувати власну IT-структуру, яка допомагатиме нашій взаємодії та обміну інформацією з іншими відомствами.

Які у керівництва Антикорупційного бюро склалися стосунки з Радою громадського контролю при НАБУ?

Вважаю, що з Радою громадського контролю в нас налагодилась тісна і плідна співпраця. Журналісти та громадські активісти, яких обрали до цієї ради, достатньо освічені та розумні особистості, і це надає нам певного тонусу. Кожного дня спілкуємося з ними, спільно набираємо співробітників, їхні представники присутні на співбесідах зранку до вечора. Загалом, вони дуже активно включилися в роботу.

Повертаючись до періоду вашого життя до Антикорупційного бюро. Ви згадували про свою участь у бойових діях на Сході…

В зону проведення АТО перший раз поїхав на початку липня минулого року, в якості помічника першого заступника голови СБУ- керівника Антитерористичного центру.
Генерал-полковник Грицак – людина дуже смілива і працездатна, він – професіонал своєї справи. Не було дня щоб ми не виїжджали на передову з різними завданнями: від Станично-Луганського до Дебальцевого, від Маріуполя до Пісок. За цей час в зоні антитерористичної операції разом намотали більше 30 тисяч кілометрів. Там неодноразово залучався до проведення різних спеціальних заходів, брав участь у обмінах полоненими.

Незважаючи на специфіку роботи, в мирний час ми не мали такого бойового досвіду. Під час спецоперацій "Альфи" в нас взагалі практично ніколи не стріляли, та й нас завжди налаштовували на те, що затримання злочинця має відбуватися взагалі без пострілів. Війна дає зовсім інший досвід. Я вважаю себе стресостійкою людиною, але там ти бачиш багато смертей, яких не повинно бути, смерть страшна у своєму фізичному вигляді, тому чудово розумію, як себе потім відчувають солдати, повертаючись з фронту.

Пам'ятаю випадок, коли минулого літа треба було перекрити ворога неподалік від Луганська, вибити з кордону, туди пішов бронетанковий підрозділ, а через хвилин 30 прийшло повідомлення, що їх накрили "Гради" з російської сторони. Ми їздили забирати цих дітей – їм було по 21-25 років, худі і малі… Не повернулося понад 30 солдатів, підрозділ був повністю розбитий, навіть автомати плавилися всередині машин, а що там вже казати про те, що залишилося від них самих…

Такі речі впливають на людину, відповідно, потім можуть бути і наслідки, після повернення до мирного життя. Приміром, хтось починає звинувачувати тих, хто не пішов воювати, чи не хоче платити за каву... У мене з цього приводу власна позиція. Я там був на роботі. Це мій професійний обов'язок бойового офіцера. Так, це почесно, але думаю, що справжні почесті треба віддати тим, кого вже з нами немає, хто не повернувся додому. Якщо ти здоровий, нормальний, живий – то в тебе все в порядку. Що можна розповідати про героїчні вчинки? Герої лишилися там, вони віддали своє життя, щоб інші мали змогу мирно жити.

Тоді армія взагалі було немобільною і малокерованою, не мала нормального зв'язку. В перші півроку на передовій не можна було знайти двох однаково вдягнених солдатів. Зараз можна побачити, які зміни відбулися. З'явилась техніка і зброя, побудовано нормальну лінію оборони…

Ви згадали про захист кандидатської роботи. Навіщо спецпризначенцю з "Альфи" науковий ступінь?

Я народився і виріс у маленькому селі на Рівненщині. Тоді, у радянські часи в дітях формувалась проста ідея: ти маєш мріяти стати космонавтом, а станеш трактористом. Але моя особиста жага до навчання завжди була дуже сильною. Одного разу, коли мені було років 15, шкільний вчитель мені сказав: "О котрій ти лягаєш спати? – О 10. – А встаєш? О 8. – Якщо б ти останні 10 років просинався на годину раніше, і цю годину витрачав на навчання, то в 15 років вже освоїв би знання на рівні інституту". Мені ці слова дуже запам'яталися. Саме з тих пір завжди прагнув здобувати освіту, чим, власне, й займався.

Взагалі, вважаю, що людина до 30 років вже має на чомусь добре розумітись і бути фахівцем у своїй справі. Ви маєте ним бути! Якщо й не для себе, то для своїх рідних, друзів та своєї країни.

Чим ви займаєтесь в якості керівника відділення Асоціації ветеранів "Альфи"?

Це громадська робота. Основне завдання - підтримка сімей загиблих товаришів, допомога співробітникам, які отримали поранення чи інші пошкодження під час виконання службових обов'язків. Але також працюємо у напрямку допомоги підростаючому поколінню. Ми підписали домовленості з федераціями рукопашного бою, самбо і т.д., проводимо змагання з різних видів спорту, започаткували цілу низку програм підтримки дітей-спортсменів, спортінтернатів та дитячих будинків. Одна з наших програм називається "Стипендіат". Її суть полягає у наданні стипендій учням, переважно з сільських шкіл та шкіл-інтернатів, які мають потяг до знань і заняття спортом. Зараз більше 300 дітей отримують постійну грошову допомогу. Також ми заснували програми "Старі комп'ютери з новими можливостями". Звертаємося до політиків та підприємців з проханням надати вживану комп'ютерну техніку для шкіл. Це вже дало певний результат, на сьогоднішній день облаштовано 14 комп'ютерних класів. Також реалізуємо програму "Спорт у кожну школу" - забезпечуємо школи спортивним інвентарем. В моїй рідній школі, наприклад, зараз 3 рази на тиждень тренер вчить дітей греко-римській боротьбі. Думаю, через десять років принаймі половина з них досягне рівня кандидата в майстри спорту.

До речі, якщо повернутися до боротьби з корупцією в країні, то я переконаний, що ключовим моментом цього процесу є освіта. І вона є не менш важливою, ніж діяльність Антикорупційного бюро. Якщо не зміниться сила і потенціал тої корупції, яка існує зараз в країні, то ми можемо боротися з нею ще дуже довго. Якщо ж в Україні ростимуть освічені люди, рівень корупції і сприйняття її в суспільстві істотно знизиться.

Як ви особисто вважаєте, у Антикорупційного бюро вистачить впливу і сил, щоб бути ефективним інструментом подолання корупції?

Я чудово розумію з чим доведеться мати справу. Нам доведеться судитися з кращими адвокатами та мати справу з багатими і впливовими людьми. Тому не маю сумнівів, що опрацювання і доведення до логічного завершення кримінальних справ буде досить складним завданням. Але врешті для цього й створювалася повністю нова структура. Систему корупції в нашій країні розколоти буде непросто.

Але, думаю, коли будуть перші вироки судів по кримінальних корупційних справах, які розслідували наші детективи, а винні будуть покарані – ми розламаємо цей корупційний моноліт у державі та покажемо неминучість покарання за злочин. І тоді почнеться новий етап розвитку українського суспільства.

Вважаю, що одне з наших завдань, окрім, власне знешкодження корупціонерів у вищих ешелонах влади, це сформувати нову мораль – несприйняття корупції, як інструменту. Тоді боротьба з нею буде справді ефективною.

 
 
 
Зараз ви читаєте новину «Анатолій Новак: "Антикорупційному бюро доведеться мати справу з багатими і впливовими людьми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути