пʼятниця, 18 серпня 2023 09:59

Яблучний Спас: коли святкуємо, народні традиції, прикмети та заборони цього дня

Яблучний Спас: коли святкуємо, народні традиції, прикмети та заборони цього дня
Яблучний спас цього року востаннє відзначатимуть 19 серпня. Фото: zn.ua

В Україні 19 серпня відзначають Яблучний Спас. Так в народі називають церковне свято Преображення Господнього.

Це ‒ одне з 12 найбільших свят Православної церкви, серед трьох Спасів воно ‒ друге в черзі. Про народні традиції, прикмети та заборони цього дня пише Gazeta.ua.

Головною традицією Яблучного спаса є освячення в церквах яблук та інших фруктів й овочів. За повір'ям, саме цього дня Ісус Христос явив апостолам свою божественну силу.

Вважають, що цього дня природа розвертається від літа до осені. Зазвичай ночі після Спаса стають холоднішими, а погода цього дня буде такою самою як і на Покрову. Є навіть приказка: "У Яблучний Спас – пішло літо від нас".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміняться дати церковних свят з вересня після історичного рішення ПЦУ

У народі вірять: якщо на Спаса загадати бажання, а потім з'їсти освячене яблуко, то воно обов'язково здійсниться. Яблука у цей день символізують добробут, родючість та злагоду в сім'ї.

Цього дня здавна роздавали дрібні гроші бідним та пригощали їжею нужденних. Вважали, що тоді родина буде щасливою та житиме в достатку.

На Спаса не можна виконувати домашню роботу, дозволяється лише готувати їжу та збирати врожай. Кажуть, що залишені після цього свята фрукти, овочі та зернові на городі не принесуть користі.

Не можна також лаятися, сваритися, купатися у відритих водоймах та бажати комусь зла. Адже вірять, що воно неодмінно повернеться.

Натомість у свято Преображення Господнього потрібно молитися та згадувати про померлих родичів.

До речі, цього року Православна церква України востаннє відзначатиме Преображення 19 серпня. Уже з вересня вступить в дію новий церковний календар. Тож з наступного року Медовий Спас відзначатимуть 1 серпня, Яблучний – 6 серпня, а Горіховий Спас ‒ 16 серпня.

На серпень припадає відразу три свята, які в народі називають Спасом. Йдеться про Медовий Спас, Яблучний Спас та Горіховий Спас.

Кожен з цих днів має свою історію та традиції. Усі три Спаса присвячені Ісусу Христу. Адже слово "Спас" означає "Спаситель".

Зараз ви читаєте новину «Яблучний Спас: коли святкуємо, народні традиції, прикмети та заборони цього дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути