Ексклюзиви
пʼятниця, 22 січня 2021 23:47

90 відсотків інформації про ковід в інтернеті – фейки або маніпуляції

Автор: Костянтин Голінченко
  Простий генетичний аналіз дає зрозуміти, що коронавірус перетік до нас від тварин - каже Артем Албул
Простий генетичний аналіз дає зрозуміти, що коронавірус перетік до нас від тварин - каже Артем Албул

Переавжна більшість інформації в інтернеті про ковід – або фейки, або маніпуляції. Про це говорить відомий блогер, автор Youtube-каналу "Клятий раціоналіст" Артем Албул.

"Є чудова спільнота "По той бік новин", яка займається викриттям різних фейків. Під час пандемії через навалу фейкової інформації саме стосовно ковіду вони змушені були створити окремий ресурс – сайт "По той бік пандемії", де були зібрані фейки саме про це.

Найбільше, напевно, було фейків про лікування вдома. Радили дуже шкідливі навіть речі. Мені страшно уявити, скільки людей попсували собі здоров'я й нерви тестуючи ці шкідливі поради. Наприклад, була порада дихати випарами спирту, який мав би вбивати вірус всередині, хоча це абсурд, тому що вірус не живе поза клітинами, і якщо ми маємо якось вбити вірус, то це означає, що ми вбиваємо клітину свого організму. Це так точно не може спрацювати.

Звісно, була купа теорій та фейків про походження вірусу: мовляв, його синтезувала якась біо-лабораторія. Хоча простий генетичний аналіз дає зрозуміти, що вірус перетік до нас від тварин. Порівнюючи ДНК цього вірусу і ДНК багатьох інших схожих вірусів, які вражають тварин, ми бачимо подібність: ланцюжок змін, який призвів до того, що вірус, який раніше заражав лише тварин, почав заражати людей.

Є багато лякаючих вкидів із перебільшенням кількості смертей з демонстрацією фотографій, які не пов'язані з темою, або навпаки – занадто заспокійливі дописи: "нічого немає, ніхто не помирає". Але загалом, через те, що тема охопила абсолютно всіх людей у всьому світі, фейків було надзвичайно багато, просто шквал".

Артем розповідає, що трапляється часто чути про теорію змови, мовляв ковід насправді штучно роздутий і вигідний у боротьбі великих світових гравців, щоб покласти економіку опонентів. Мовляв, насправді, це лише один з різновидів грипу.

"Ця теорія абсурдна, як і будь-яка теорія змови. Сказати, що комусь вигідно вбити економіку своєї країни, це, звісно, абсурд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилися коронавірусні цифри в областях

Це абсолютно точно не грип. Його контагіозність, заразність значно вища. Летальність теж вища. Та й перебіг складніший. Плюс від грипу у нас є вакцини. Так, ми маємо їх оновлювати щороку через те, що з'являються нові й нові штами, але, тим не менше, ми можемо контролювати грип. Плюс у нас є декілька ліків від грипу. Від ковіду цього всього не було. Саме поєднання всіх цих причин – неконтрольованість, відсутність ефективного лікування, велика контагіозність – це все робить його більш унікальним і ситуацію більш критичною порівняно з іншими інфекційними хворобами", - зазначає блогер.

Головний тренер мадридського "Реала" 48-річний Зінедіна Зідана захворів на коронавірус.

Французький тренер здав позитивний тест на Covid-19 після матчу 1/16 Кубка Іспанії проти "Алькояна". Поки що не відомо, чи є інші інфіковані в команді футболісти та працівники клубу.

Зараз ви читаєте новину «90 відсотків інформації про ковід в інтернеті – фейки або маніпуляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути