пʼятниця, 07 листопада 2008 17:47

10 тисяч грузинів вийшли на вулиці Тбілісі

У Тбілісі 7 листопада проходить мітинг грузинської опозиції, в якому бере участь близько 10 тис. людей. Основна вимога опозиціонерів - проведення дострокових парламентських і президентських виборів. Передбачається, що мітинг завершиться ходою до резиденції президента Грузії Михайла Саакашвілі. Рік тому, 7 листопада 2007 року аналогічний захід був розігнаний поліцією із застосуванням спецзасобів.

Опозиційний мітинг, організований Лейбористською та Консервативною партіями Грузії, "Партією народу", рухом "За єдину Грузію", проходить зі згоди влади. За словами колишнього кандидата в президенти Грузії Левона Гачичеладзе, таким чином опозиція "починає нову хвилю руху проти політики влади, руху, який почався ще в минулому році".

Серед вимог мітингуючих - заклики до проведення в 2009 році дострокових парламентських та президентських виборів. Опозиція також вимагає звільнення політв"язнів та передачу незалежної грузинської телекомпанії "Імеді" сім"ї засновника каналу, покійного бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі. В той же час частина опозиційних сил Грузії відмовилася від участі в мітингу, оскільки вважає, що дострокові вибори не сприятимуть розвитку країни.

Для опозиціонерів 7 листопада - день боротьби з насильством, оскільки в 2007 році масові акції протесту в Тбілісі закінчилися зіткненнями опозиції з поліцією та спецназом, під час яких застосовувалися палиці, водомети, сльозогінний газ та гумові кулі. Нагадаємо, основною вимогою маніфестантів була відставка президента країни Михайла Саакашвілі.

У результаті опозиційні мітинги були розігнані, а Михайло Саакашвілі звернувся до нації та пояснив застосування до опозиціонерів таких жорстких заходів загрозою безпеці держави, що походить з боку Росії. Президент звинуватив російські спецслужби в підготовці державного переворота в Грузії, оголосив про висилку декількох співробітників російського посольства, тимчасово відкликав з Москви грузинського посла та ввів у Тбілісі надзвичайний стан.

За даними Мінохоронздоров"я Грузії, в результаті зіткнень постраждали близько 600 людей. Близько 30 учасників акцій було затримано правоохоронними органами за звинуваченням в порушенні громадського порядку, хуліганстві та чинення опору співробітникам поліції, повідомляє Коммерсант.

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч грузинів вийшли на вулиці Тбілісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути