Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2011 11:08

До 2025 року Україна обезлюдніє і її заселять африканці та азіати - соціологи

До 2025 року Україна обезлюдніє і її заселять африканці та азіати - соціологи

За прогнозами соціологів до 2025 року обличчя нашої країни стане жовто-чорним.

Про це заявив Олексій Позняк, завідувач відділом міграційних досліджень Інституту демографії та соціологічних досліджень НАН України.

Він розповів про ті місця на карті, де українців стає мало і чому через кілька десятків років центр України може перетворитися на пустелю, яку заселять африканці та азіати.

"Перше загальнонаціональне обстеження з питань трудових міграцій в Україні провели тільки в середині 2008 року. Робили його Центр соціальних реформ і Держкомстат України, фінансував Світовий банк і ще кілька структур. За даними обстеження, кількість людей, які протягом попередніх трьох з половиною років хоча б раз виїжджали працювати за кордон, склала півтора мільйона. Сюди не потрапили ті, хто виїхав до 2005 року і вже не повертався, і домогосподарства, які залишили Україну в повному складі, - про них просто не було кому розповісти статистикам", - зазначив Позняк.

За його словами в Україні нині близько двох з половиною мільйонів мігрантів, що становить п'ять відсотків працездатного населення.

Позняк також підкреслив, що серед українців, які виїжджають за кордон, половина залишається в СНД, в основному в Росії та трохи в Білорусі. Решта освоюють країни Євросоюзу: Італію, Чехію, Польщу, Іспанію, Португалію, Грецію. Відсоток "американців", "канадців" тощо дуже малий.

"За нашими оцінками, якщо б не трудова міграція, то рівень безробіття в Україні був би в півтора рази вищий. Інше питання, що частина українців існує там "на пташиних правах". Тільки третина має письмові договори з господарями", - наголосив Позняк.

За його словами, за кордоном низка країн розглядаюсь Україну як привабливу для заробітчанства.

"Вихідці з Індії, Бангладеш, Пакистану в основному розглядають нашу країну як транзитну по дорозі на Захід. А власне до нас потік вкрай малий: це громадяни колишніх середньоазіатських республік Союзу. Але замислюватися про залучення трудових ресурсів треба. Розрахунки показують, що до 2025 року дефіцит робочої сили стане колосальним", - додав він.

Згідно з прогнозами, в Україну малими партіями залучатимуть переважно мігрантів з Африки і Південно-Східної Азії, інтегруючи їх у суспільство і навчаючи українській мові.

"Мова - найлегше. У середовищі мігрант освоюється за три місяці. Звичайно, якщо довести ситуацію "до ручки", коли буде потрібно ввозити одразу великі групи іноземців, то велика ймовірність, що утворюються колонії. І спілкуватися українською або російською для мігрантів не стане нагальною необхідністю. Змішаних же, з різних країн робітників змусять перейти на мову країни, в якій вони знаходяться, щоб закріпитися в Україні. Альтернатива ж - знову назад, в голод і злидні", - підкреслив Позняк.

Він також наголосив, що деякі області та регіони України зможуть перетворитися на пустелю, на території якої зможе оселитися будь-хто. За прогнозами Інституту демографії, найвищі темпи падіння чисельності населення відзначаться в декількох центральних і північних областях.

"Особливу тривогу викликає Чернігівська область. За нею - Сумська, Кіровоградська, Луганська. За середнім варіантом прогнозу, якщо до 2025 року Україна в цілому "зменшиться" на 5-7 відсотків, то перелічені області - на 18-20 відсотків. Так що загроза обезлюднення українських територій, на жаль, не вигадка і не страшилка. Там зможе оселитися будь-хто", - зауважив Позняк.

Як повідомлялося раніше, майже кожен п'ятий українець мріє тимчасово попрацювати за кордоном, а 15% хотіли б залишити свою батьківщину назавжди.

"Комсомольская правда" в Украине

Зараз ви читаєте новину «До 2025 року Україна обезлюдніє і її заселять африканці та азіати - соціологи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути