вівторок, 19 січня 2021 09:56

Україна шукає можливість покарати "Яндекс"

Україна шукає можливість покарати "Яндекс"
МЗС збирає доказову базу порушень російським "Яндексом" законодавства України. Фото: ua.krymr.com

Притягнути до відповідальності російську компанію "Яндекс" за работу в анексованому Криму намагаються в Міністерстві закордонних справ України.

Про це йдеться у відповіді МЗС на запит "Крим.Реалії".

"Незважаючи на той факт, що діяльність компанії "Яндекс" на території тимчасово окупованого Росією Криму поки що не підпадає під дію санкцій ЄС щодо Криму, ми продовжуємо у співпраці з європейськими партнерами шукати можливості для притягнення компанії до відповідальності за таку діяльність", – відповіли у відомстві.

У МЗС наголосили, що всі випадки порушення європейськими компаніями чинних санкції ЄС регулярно обговорюють "з партнерами в інститутах ЄС, а також з відповідними державами-членами Європейського Союзу".

"Європейська Комісія, як гарант дотримання законодавства ЄС, частиною якого є і рішення Ради ЄС про застосування санкцій, ретельно перевіряє кожен випадок можливого їх порушення", – зазначили в міністерстві.

Наголошується, що кваліфікувати дії "Яндекса" та шукати в них ознаки порушення законодавства України мають відповідні правоохоронні органи України. Проводять відповідний правовий аналіз.

У МЗС України нагадали, що діяльність компанії "Яндекс" на території України заборонена згідно з Законом України "Про санкції" від 14.08.2014 року №1644-VII.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ фіксує чіткий "російський слід" у кібератаках на Україну

Російська компанія "Яндекс" проводить набір співробітників в анексованому Криму – оголошення про це опублікували на офіційному сайті компанії. Раніше про те, що в Севастополі можна замовити карту Mastercard World від "Яндекс.Деньги", повідомляли в BBC. Для цього виявилося достатнім в адресі приписати Севастополь до Краснодарського краю сусідньої Росії.

"Яндекс.Деньги" 2015-го потрапили під санкційні обмеження США, але тоді причиною вказувався зв'язок структури зі "Сбербанком". Російська структура "Яндекса" на 99,9% належить резиденту Нідерландів Yandex A.V.

Влітку 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила на рік санкції проти Росії за анексію Криму. Раніше лідери ЄС відкинули пропозиції скасувати санкції проти Росії через Covid-19. Окремо посли ЄС 10 червня домовилися продовжити кримський пакет санкцій ще на 1 рік.

Санкції були запроваджені 2014-го у відповідь на російську анексію українського півострова. Відтоді їх кілька разів продовжували та розширювали.

Президент Володимир Зеленський надав чинності рішенню Ради національної безпеки й оборони, яким продовжуються санкції щодо російських громадян і компаній. Відповідний указ видав у четвер, 14 жовтня.

Обмежувальні заходи передбачають блокування українськими інтернет-провайдерами соціальних мереж "ВКонтакте", "Одноклассники", а також ресурсів "Яндекс" і "Мейл.ру".

Зараз ви читаєте новину «Україна шукає можливість покарати "Яндекс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі