неділя, 15 квітня 2018 10:25

У військових відбирають службові квартири

В окупованому Криму почали відбирати службові квартири в українських військових. А також - у тих співробітників ЗСУ, хто вийшов на пенсію до анексії Криму. Це відбувається відповідно до указу, який Володимир Путін підписав 22 березня 2018 року. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів юрист громадської організації "Регіональний центр прав людини" Віталій Набухотний.

Автор: "Громадське радіо"
  Юрист громадської організації "Регіональний центр прав людини" Віталій Набухотний: "Крим дедалі більше стає російським"
Юрист громадської організації "Регіональний центр прав людини" Віталій Набухотний: "Крим дедалі більше стає російським"

Указ Володимира Путіна регламентує права колишніх українських військових на їхнє житло в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорноморський флот Росії в Криму приведений у бойову готовність – ЗМІ

"На території окупованого Криму залишилося досить багато службових квартир, які на момент окупації належали українським військовослужбовцям. І їх почали звідти виселяти ще до прийняття цього указу на тій основі, що вони залишили Крим, а значить ці службові квартири перестають їм належати і належать окупованій владі, - сказав Віталій Набухотний.

Юрист зазначив, що, з одного боку, указ Володимира Путіна надає право колишнім військовослужбовцям Збройних сил України володіти такими службовими квартирами. Путін начебто зробив жест доброї волі тим колишнім військовослужбовцям, які знаходяться на території Криму, і таким чином ніби узаконив їхнє там проживання.

"Однак військових виселяють на підставі того, що ті приміщення перестали бути у їхньому службовому користуванні, бо вони вже належать окупаційній владі. Виселяють у першу чергу тих військовослужбовців, як залишили свої сім'ї або разом з сім'ями переїхали на материкову Україну, - каже Набухотний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розсекретила російських військових, які захоплювали Крим

Починаючи з 2014-го року українських військових почали виселяти з Криму за допомогою сили чи морального тиску. І на сьогодні Регіональному центру з прав людини разом з Українською Гельсінською спілкою відомо про як мінімум 50 таким прецедентів. Більшість з тих службових приміщень, які залишилися в Криму, порожні, але є і прецеденти, коли там живуть родичі. І до них просто приходять і запитують, скільки вам потрібно часу, щоб зібрати речі і поїхати на материк. Когось силою виселяють, міняють замки і туди направляють жити військовослужбовців РФ".

Проросійські активісти в анексованому Криму порівнюють українців із "скаженими собаками" та усіляко обмежують їх у правах.

Зараз ви читаєте новину «У військових відбирають службові квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути