понеділок, 24 вересня 2018 14:30

Путін міг показати себе "добреньким" у справі Сенцова: що пішло не так

Путін міг показати себе "добреньким" у справі Сенцова: що пішло не так
Сенцов голодує 134-й день: сестра розповіла в інтерв'ю про "помилування" від Путіна. Фото: Ракурс

У російській в'язниці в місті Лабитнангі український політв'язень Кремля Олег Сенцов голодує 134-й день.

Він відмовляється від побачень із рідними, пояснюючи це тим, що йому так легше триматися в ув'язненні. Про це розповіла його двоюрідна сестра Наталія Каплан в інтерв'ю для "Медуза".

"Востаннє бачилися 5 липня, потім - тільки листування через адвоката і через ФСВП. Олег відмовляється від побачень із близькими. Пояснює це тим, що йому так простіше триматися. Не готовий бачити ні маму, ні своїх дітей, хоча дуже їх любить. Каже, що від побачення не буде легше нікому - ні їм, ні йому. Вважає за краще жити в емоційно закритому режимі. Від побачень зі мною теж відмовлявся, але тоді вирішив зробити виняток", - розповіла сестра.

За її словами, Олега неможливо було відмовити від голодування, яке він оголосив з вимогою відпустити усіх українських політв'язнів із російських в'язниць.

"Впертість і певний відчай: 5-й рік таборів, нічого не відбувається, стає тільки гірше і гірше. Олег абсолютно щиро переживає за інших українців політв'язнів, їх стає все більше і більше. Якщо спочатку всіх знали хоча б поіменно, то зараз навіть кількість чітку не можуть назвати. Сам по собі Олег - борець. Але для боротьби у нього там не залишилося жодних можливостей. Тому він обрав такий спосіб для боротьби, поставивши на кін своє життя", - додала вона.

За словами Каплан, у листах до брата вона пише звіти про його дітей і те, що відбувається навколо нього в світі та в Україні.

Крім того, сестра політв'язня розповіла про роботу щодо його звільнення та про відмову Путіна у помилуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські конвоїри у в'язниці знущаються над "охоронцем" Яроша

"Звільненням займається не тільки українська сторона, а й [президент Франції] Еммануель Макрон, і [президент Туреччини] Реджеп Таїп Ердоган, і [німецький канцлер] Ангела Меркель, і Канада дуже активно допомагає. Але поки без результатів. Це (помилування - Gazeta.ua) - було одна з надій. Це був прекрасний шанс для Путіна показати себе добреньким. Але він не пішов цим шляхом і зробив вигляд, що для розгляду процедури про помилування потрібно прохання від самого ув'язненого, що, звичайно ж, марення. Дуже багато виходили без особистого прохання. Проблема в тому, що ніхто не розуміє, чого хоче Путін, і це велика проблема. Йому пропонували і людей, [щоб обміняти на Сенцова,] але люди йому нецікаві. Поки все сумно", - додала Каплан.

Українського політв'язня 42-річного Олега Сенцова 18 вересня Верховна Рада висунула на Нобелівську премію миру. Сенцова затримали працівники Федеральної служби безпеки Росії у травні 2014-го в Криму. Звинуватили у підготовці терактів на півострові. У серпні 2015-го засудили на 20 років колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Путін міг показати себе "добреньким" у справі Сенцова: що пішло не так». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути