Ексклюзиви
середа, 29 березня 2017 18:02

Олегу Сенцову дали престижну іноземну премію

Олегу Сенцову дали престижну іноземну премію
Олег Сенцов. Фото: cultprostir.ua

Американський ПЕН-центр нагородив кримського режисера та політв'язня Олега Сенцова премією Барбари Ґолдсміт "Свобода писати".

Щорічну відзнаку вручають в'язням сумління, які опинилися у надзвичайно складних обставинах. Про це повідомляє The Washington Post.

"Він був змушений пожертвувати багатообіцяльною кар'єрою в кінематографії через своє рішення висловитися", – сказала виконавчий директор американського ПЕН-центру Сюзанна Носсел.

ПЕН-клуб - це міжнародна правозахисна неурядова організація. Вона об'єднує професійних письменників, поетів і журналістів, які працюють у різних літературних жанрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер Сенцов у російському ув'язненні написав чотири сценарії

Переслідування Сенцова організація назвала "яскравим прикладом нетерпимості до інакомислення з боку уряду Путіна".

Сенцов, як відвертий критик російської агресії проти України, поповнив "видатний список" інших лауреатів, які перебувають у небезпеці.

"Третий год я сижу в российской тюрьме, - написав режисер у своєму листі у серпні минулого року. - Третий год против моей страны ведут войну. Здесь в заключении мы ограничены. И даже не свободой — этого уже не отнять, а тем, что мало что можем сделать тут для страны. Точнее сделать можем только одно — держаться. Не надо нас вытягивать любой ценой — победа от этого не приблизится. Использовать нас как оружие против врага — да. Знайте, что мы не слабое ваше место. Если нам суждено стать гвоздями в крышку гроба тирана, то я хотел бы быть таким гвоздем. Просто знайте, что этот гвоздь не согнется".

27 з 40 переможців конкурсу "Свобода писати" випустили з в'язниць упродовж 18 місяців з моменту їхнього нагородження.

У серпні 2016-го Олег Сенцов написав листа. Сестра режисера Наталія Каплан оприлюднила цей текст у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Олегу Сенцову дали престижну іноземну премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути