пʼятниця, 18 червня 2021 19:26

Окупанти не випускають абітурієнтів: МОН просить прикордонників про допомогу

Окупанти не випускають абітурієнтів: МОН просить прикордонників про допомогу
Міносвіти просить прикордонників не карати абітурієнтів за в'їзд в Україну з порушенням норм. Фото: DPSUkraine

Окупаційна влада в Криму і на Донбасі не випускає абітурієнтів, охочих вступити до вищих навчальних закладів України.

"Цього року, як і торік, в освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна" надходять звернення про випадки заборони окупаційною владою перетину КПВВ особам, які живуть на тимчасово окупованих територіях України і виявили бажання навчатися у навчальних закладах на території, підконтрольній українській владі", – повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗНО 2021: визначили порогові бали для вступу до ВНЗ

Перетин адмінкордону Криму з материковою Україною іноді відбувається з порушенням чинних норм в'їзду і виїзду. Зокрема, абітурієнтам доводиться їхати в Україну через територію РФ. Міносвіти звернулося до Держприкордонслужби з проханням не застосовувати адміністративні покарання щодо них.

2020-го в українські вищі навчальні заклади з тимчасово окупованих територій Донбасу та анексованого Росією Криму вступили понад 2000 осіб, повідомляло Міносвіти.

10 липня торік президент Володимир Зеленський підписав закон про вступ без зовнішнього незалежного оцінювання для випускників з ОРДЛО і Криму. До того Верховна Рада ухвалила законодавчі зміни, що передбачають можливість вступу в усі українські виші за вступними іспитами або на основі ЗНО – за власним вибором у межах встановлених квот для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій чи лінії зіткнення. Раніше вступ за квотою був тільки для жителів Криму, в обмежений перелік вишів.

Деталі про умови, терміни подачі документів, вступні іспити можна дізнатися на сайті Мінреінтеграції.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти не випускають абітурієнтів: МОН просить прикордонників про допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути