Ексклюзиви
вівторок, 04 червня 2019 14:47

Назвали дату повернення українських полонених моряків

Назвали дату повернення українських полонених моряків
Адвокат військовополонених моряків Микола Полозов каже, що рішення Міжнародного трибуналу дало Росії можливість "зберегти лице". Фото: Крим.Реалії

Росія має виконати рішення Міжнародного морського трибуналу ООН з морського права до 25 червня.

Усі рішення Міжнародного трибуналу виконували, і Росія не буде виключенням, каже адвокат військовополонених українських моряків Микола Полозов, повідомляє Ukrlife.TV.

"Рішення Трибуналу складається з 2 пунктів. Перший - це негайно повернути захоплені військові кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яні Капу". Друге - негайно звільнити 24 члена екіпажів цих кораблів і повернути їх в Україну", - сказав він.

Правозахисник нагадав, що подібні рішення Росіія виконувала беззаперечно. РФ протягом місяця рішення Трибуналу виконала, амністувавши засуджених членів екіпажу захопленого іноземного судна Greenpeace.

"Щодо наших моряків, суд зовсім не зобов'язав Росію припинити кримінальну справу щодо них, тим самим давши лазійку, щоб Росія могла "зберегти обличчя", але виконати рішення Трибуналу", - говорить Полозов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми маємо справу з країною, яка норми міжнародного права ні в що не ставить

Він пояснив, що таким рішенням Трибунал зобов'язати Росію повернути моряків в Україну, але не зобов'язав припинити продовжувати кримінальне провадження.

"Незаконне перетинання державного кордону організованою групою осіб, а саме у цьому звинувачують наших моряків, є тяжким злочином у РФ. І згідно російськогонаціонального законодавства, якщо обвинувачений у тяжкому злочині знаходиться за межами Росії, суд може винести вирок за його відсутності. Тобто суд пропонує Росії змінити запобіжний захід морякам, повернути їх в Україну, а далі - якщо дійсно необхідно встановити факт порушення кордону, будь ласка, розслідуйте, але без моряків — заочно", - сказав адвокат.

25 листопада торік у Чорному морі російські прикордонники захопили 3 українських військових судна і 24 членів екіпажу. Моряків відправили до російського слідчого ізолятора "Лефортово", де тримають по сьогодні, а кораблі - 2 малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" пришвартували в окупованій Керчі.
Щоб звільнити своїх військових із російського полону, 16 квітня Україна подала позов до Міжнародного трибуналу з морського права в Гамбурзі.
25 травня Морський трибунал ООН своїм рішенням зобов'язав РФ відпустити на свободу захоплених українських військових і повернути Україні кораблі.

Зараз ви читаєте новину «Назвали дату повернення українських полонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути