Ексклюзиви
понеділок, 16 квітня 2018 11:02

Кримчанам набридла Росія: мешканці півострова купують українське громадянство

Кримчанам набридла Росія: мешканці півострова купують українське громадянство
Кримчани купують українські паспорти. Фото: РБК-Украина

В окупованому Росією Криму створили схему отримання українського паспорта.

Шахраї скуповують документи у жителів Криму і за $3 тис. легалізують новоявлених українців, передають "Вести".

Зазначається, що у мережі продають сотні паспортів з кримською і донецькою пропискою.

"13 квітня оголошення про продаж власного паспорта розмістив чоловік з Севастополя на сайті restin.crimea.ua. Якийсь Михайло продає паспорт чоловіка 1980-го року. "Народився і прописаний в Криму, на втрату не подавав, не міняв на російський. До паспорта є податковий код. Ціна - $150". Він уточнив, що документи розмітають блискавично", - повідомляється.

Крім того, шахраї, що пропонують оформити український паспорт, запевняють клієнтів, що все буде проведено по базах у найкоротші терміни.

Відзначається, що новоспечені власники паспортів зможуть оформляти кредити, влаштовуватися на роботу, звертатися до держорганів і нотаріальних контор, перетинати кордони країн СНД, отримати закордонний паспорт, надавати документи співробітникам ППС, ДПС, дільничним та іншим представникам держави, а також в різні інстанції.

"Заповнення бланків проводиться тими способами, якими вони заповнювалися в той чи інший час і тим же чорнилом. Якість перфорації - 100%, якщо документу три-п'ять років, то він піддається штучному старінню. Проведення по базі ми робимо в Києві і області. У інших регіонах України паспорт із занесенням в базу ми оформити не зможемо", - пояснює один з шахраїв.

Тим, хто хоче отримати "українське громадянство", треба надіслати на пошту дату народження, кольорову фотографію на паспорт і почекати три тижні. Документи доставить кур'єр.

В СБУ пояснили, що схема пов'язана з тим, що Україна не має доступу до кримських даних. Правоохоронці вже встановили трьох причетних до схеми, один з них - відомий у Миколаєві бізнесмен Валентин М.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У військових відбирають службові квартири

"Відразу ж після того як клієнт переслав гроші і фото "паспортисту", той телефонує знайомому на ім'я Тимур до Криму. Той знаходить на півострові "донорів" - людей, які по фото, приблизним віком, статтю схожі на власників паспортів. І за гроші купує у них українські документи. А потім справа за малим - переклеювання фото. Треба сказати, що ідентифікація таких зображень в зв'язку з тимчасовою окупацією Криму - неможлива. Потім документи завозяться з Криму до Києва. Там за допомогою фотошопу інша фігурантка цієї справи Людмила П. "омолоджує" цих людей - робить фото в 16-річному та 25-річному віці, вклеює на першу і другу сторінки паспорта і відправляє назад замовникові", - пояснили в Херсонському СБУ.

Готові паспорти нові власники відправляють в Держміграційну службу в Херсонській області, де оформляють біометрику для виїзду за кордон.

Російські окупанти на КПВВ "Чонгар" затримали громадянина України Олександра Стешенка. 11 квітня він подзвонив матері і сказав, що "прикордонники" РФ на "Чонгарі" засумнівалися в його схожості з фото в паспорті.

Зараз ви читаєте новину «Кримчанам набридла Росія: мешканці півострова купують українське громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути