Ексклюзиви
четвер, 08 березня 2018 18:30

"Фабрикують справи на рівні ФСБ" - правозахисниця розповіла абсурдні історії затримань в Криму

"Фабрикують справи на рівні ФСБ" - правозахисниця розповіла абсурдні історії затримань в Криму
Затримання та переслідування в Криму: правозахисниця розповіла абсурдні історії. Фото: Укрінформ

Російська система "правосуддя" в окупованому Криму продовжує незаконно позбавляти волі проукраїнських активістів.

Про найабсурдніші справи розповіла голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в інтерв'ю для журналу "Країна".

За її словами, символічними і показовима є не просто справа, а чотири роки життя Володимира Балуха.

"Коли був Майдан, він вивісив український прапор у себе на даху будинку, в селі. Почалася окупація, він сказав місцевій владі,що не зніматиме прапор. Проти нього спочатку завели адміністративну справу, побили. Тримали 10 діб в ІВС. Потім відпустили. Завели кримінальну справу, і забрали прапор. Коли йому винесли перший вирок, це було 300 годин громадських робіт. Він відмовився. Йому сказали, що замінять покарання на позбавлення волі. Погодився, сказав, що не працюватиме на них. Йому замінили на 40 діб відбування покарання в колонії-поселенні", - розповіла правозахисниця.

Проти Володимира Балуха завели другу кримінальну справу після того, як він повісив ще й табличку "вулиця Героїв небесної сотні".

"Арештували і забрали до СІЗО, де він знаходився 1,5 року. Коли він був у СІЗО, влітку 2017 року проти нього відкрили третю кримінальну справу. Це масштабне переслідування людини, проти якої відкрили аж чотири справи. Отримав вирок про 3 роки і 7 місяців позбавлення волі по сфабрикованій справі про патрони. Зараз до суду передана третя справа і там йому загрожує ще до 5 років", - відзначила Ольга Скрипник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримського активіста Балуха засудили до 3,6 року позбавлення волі за український прапор

За її словами, це принципове переслідування людини.

"Коли дивилися усі матеріали і слідкували за рішеннями суддів, з'ясувалося, що справа проти Володимира Балуха була ініційована Віктором Палагіним – це голова ФСБ Росії в Криму. Тобто уся система настільки злякалася, що аж на рівні керівництва ФСБ фабрикували справу", - відзначила вона.

Іншою абсурдною справою правозахисниця визнала справу Лариси Китайської.

"Проти неї завели кримінальну справу за політичною статтею "розпалювання мови ворожнечі за етнічною ознакою". Суддя визнав Ларису винною, її вирок умовний - 2 роки позбавлення волі. "Лариса Китайська висловлювалася у соціальній мережі негативно про Путіна, Петра І та червоногвардійців – це образа всієї національної групи росіян". Якщо ви говорите погано про Путіна, суддя ставить знак дорівнює і засуджує у розпалюванні ворожнечі до всіх росіян", - відзначила Скрипник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чинять психологічний тиск: Павла Гриба лишили під арештом у Білорусі

Наразі резонансною є справа проти Сулеймана Кадирова.

"Захист навів усі докази, що його коментар у Facebook про те, що Крим – це Україна є міжнародно-визнаним. Вони доклали усі документи і суддя додала їх до справи. Але винесли рішення, що це порушує територіальну цілісність Росії. Абсурдне рішення, яке говорить про те, що кожну людину з нормального світу Росія повинна засудити, бо у нас є три резолюції ООН, Рада Європи і ряд країн, які говорять, що Крим – це Україна. З точки зору Росії вони всі злочинці, і їх треба засудити", - додала правозахисниця.

Повну версію інтерв'ю з Ольгою Скрипник читайте в одному з найближчих номерів журналу "Країна".

У Київському районному суді окупованого Росією Сімферополя 5 березня відбулося судове засідання у справі Хізб ут-Тахрір "бахчисарайська група". Суд продовжив арешт "бахчисарайській четвірці".

Зараз ви читаєте новину «"Фабрикують справи на рівні ФСБ" - правозахисниця розповіла абсурдні історії затримань в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути