Ексклюзиви
вівторок, 04 квітня 2023 01:49

Спецтема: Війна Росії проти України

"Чотири кроки, щоб звільнити Крим" – що допоможе деанексувати півострів

"Чотири кроки, щоб звільнити Крим" – що допоможе деанексувати півострів
Звільнення Криму є дуже складною проблемою, пояснює аналітик Іван Січень. Фото: Борисфен Інтел

Звільнення Криму стане важким моральним ударом для Росії і перекриє для неї багато можливостей для ведення війни. Однак Україні для цього потрібно зробити кілька важливих і важких кроків. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

"Відновлення Україною контролю над Кримом мало би вкрай важливе політичне, військове та економічне значення для нашої держави. Так, Україна ще раз доведе здатність звільняти свої території від окупантів. Водночас, режим Путіна отримає колосальний моральний удар, що остаточно підірве його авторитет. Водночас, Росія втратить можливість перекиду своїх військ на південь України та використання мобілізаційного потенціалу кримського населення. Україна знову матиме вихід до Азовського моря та Керченської протоки, що у перспективі дозволить використання портів у Бердянську та Маріуполі. Раніше вони були основними морськими пунктами, через які здійснювався експорт українського металу", – говорить Січень.

Разом з тим, звільнення Криму є дуже складною проблемою, пояснює аналітик.

"По-перше, ми повинні зупинити наступ росіян на Донбасі, "вимотати" їх сили та змусити перейти до оборони. Як це сталося наприкінці літа – на початку осені минулого року. Інакше жоден масштабний контрнаступ Сил оборони України буде неможливим. По-друге, необхідно перервати зв'язок Криму з Краснодарським краєм РФ для виключення можливості перекиду Росією додаткових військ (резервів) на півострів. Для цього треба повністю вивести з ладу міст через Керченську протоку як це було зроблено з Антонівським мостом через річку Дніпро у Херсоні. Вирішити дане завдання ми зможемо тільки після отримання від Заходу більш далекобійної ракетної зброї", – додає Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Військові готові до будь-яких наказів. Хочуть у наступ, коли оборона затягується" – Юрій "Мілан" Гаврилишин

ЗСУ мають вийти безпосередньо до Кримського перешийку, уточнює аналітик.

"Це, як мінімум, вимагає звільнення лівобережної частини Херсонської області. А до того ще – і Мелітополя та Бердянська, щоб забезпечити безпеку лівого флангу ударного угруповання Збройних сил України, яке наступатиме в напрямку Криму. По-четверте, треба завершити створення нових з'єднань та частин Сил оборони України, озброєних західною технікою. Зараз це робиться, але вимагає ще певного часу", – каже Січень.

Україна зможе вирішити всі ці завдання. Однак вказувати конкретні терміни, коли це буде зроблено зараз недоцільно, вважає аналітик.

"Хоча, все може бути у будь-який момент. Наприклад, виникнення економічної чи політичної кризи у Російській Федерації, в результаті чого її збройні сили втратять боєздатність. Саме це трапилось з колишнім СРСР, в результаті чого він був змушений вивести свої війська з Афганістану та із Центрально-Східної Європи, а потім і з об'єднанням Німеччини. А потім розвалилася як радянська армія, так і сам Союз", – наголошує Січень.

2 квітня секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов оприлюднив орієнтовні 12 кроків деокупації Криму, які розробляються із залученням широкого кола фахівців та експертів.

План включає, зокрема, негайний виїзд з півострова громадян РФ, обговорення проєкту пам'ятника "русский военный корабль идёт нах*й", а також перейменування Севастополя, ймовірно, на Ахтіар.

Україна має шанс до кінця літа звільнити окупований Крим за умови, якщо Захід передасть ракети далекого радіусу дії. Таку думку озвучив екскомандувач військ США в Європі генерал Бен Годжес. Він назвав півострів "вирішальним місцем".

Зараз ви читаєте новину «"Чотири кроки, щоб звільнити Крим" – що допоможе деанексувати півострів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути