понеділок, 06 листопада 2017 14:45

"Це свято в могилі!" - в окупованому Криму відгуляли День народної єдності

"Це свято в могилі!" - в окупованому Криму відгуляли День народної єдності
Окупаційна влада Криму прагне надати "святу" інший контекст. Фото: Крим.Реалії

В окупованому Росією Криму відзначали День народної єдності 4 листопада.

Повідомляється, що в Севастополі закликали "кріпити єдність народів Росії", в Ялті провели хресний хід і молебень, а в Сімферополі діти стріляли з автоматів і приміряли бронежилети. Про це інформують "Крим.реалії.

Окупаційна влада Криму прагне надати цьому святу інший контекст, зазначив активіст Українського культурного центру в Криму Михайло Батрак.

"Російські чиновники дійсно постаралися організувати свято з розмахом, проте людей в результаті було небагато, іноді менше, ніж поліцейських. Святкової атмосфери не було, оскільки народ не знає, що це за день такий. Про День народної єдності організатори і ведучі говорили не в контексті 1612 року, а вітали анексію Криму, тобто його "приєднання" і "єдність" з Росією", - розповів Батрак.

Самі кримчани по-різному трактують нав'язане Росією "свято".

"Ніхто нас не зганяв, ми самі вийшли 4 листопада. У нас свої свята, у вас свої: день народження Бандери, Голодомор і так далі. І не треба зі своїм статутом у чужий монастир! Ми святкували День народної єдності, тому що Росія зараз як ніколи єдина, саме при Володимирі Путіну. І так буде завжди! Якби Єльцин не пропив в 1991 році Крим, ми б давно були в Росії. І я, звичайно, знаю, що з Москви в 1612-му вигнали інтервентів, а потім об'єднали Росію", - коментар кримчанина.

Але не всі в Криму славлять Путіна та піддаються пропаганді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителям Донбасу відмінили пільги в Криму

"Це свято в могилі! За України життя було, гроші були справжні, а зараз, як папір. Візьми цю тисячу рублів - нічого не купиш. Яке свято? Свято - це коли на столі щось є і свобода. Свободи теж немає ніякої. Я живу недалеко від центру одного міста кримського, так ось: майже ніхто не виходив святкувати", - коментував інший кримчанин.

Російський публіцист Максим Горюнов розповів, чому на "свято" не вийшли масово російські націоналісти, як виходили раніше.

"2014-го Володимир Путін вгадав, чого хотіло більшість націоналістів, - Крим і Сирію. Тобто показати свою велич у світі і рівність з США. Крім того, ці авантюри підірвали економіку, так що в Росію стало приїжджати менше мігрантів. Навіщо тепер виходити на марші, якщо вимоги виконані? Сьогодні туди приходять зовсім молоді люди", - наголосив Горюнов.

Раніше повідомлялося, що в Києві працюють центри, які розробляють плани по дискредитації "влади" анексованого Росією півострова Крим.

Зараз ви читаєте новину «"Це свято в могилі!" - в окупованому Криму відгуляли День народної єдності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути