середа, 05 листопада 2014 15:27

У Києві активно забудовують одну із найдавніших гір
13

Фото: Олександра Горчинська

Акція на захист гори Юрковиця, що на столичній Татарці, відбулася у середу, 5 листопада. Забудовник продовжує зводити на горі, що є частиною заповідника "Стародавній Київ", приватні котеджі, що є незаконним, розповідають активісти ВГО "Київське Віче".

"Ця територія є охоронною зоною — від вулиці Фрунзе до Отто Шмідта. Крім того, це природно-заповідний фонд. На Генплані Києва вона позначена, як зелена зона. Тому тут не можна проводити жодних будівельних робіт. Під час археологічних розкопок тут знаходили багато цінних речей різних епох: предмети побуту Трипільської, Зарубинецької культур, періоду ранніх слов'ян, Київської Русі. Найдревніша знахідка — ріг носорога — датується 20 тисячоліттям до нашої ери",- розповідає Олена Єскіна, член координаційної ради "Київського віча".

Один зі схилів древньої гори нині виглядає як вирівняна трактором ділянка. Всюди глина, піщані купи. На території будмайданчика стоїть вагончик для робочих, поряд — собача будка. Чорний собака на ланцюгу стрибає навколо неї, добродушно виляє хвостом і заграє до відвідувачів.

Позавчора, 3 листопада на цьому місці Єскіну вдарив невідомий чоловік — ймовірно, власник території.

"Ми прийшли на місце, тут була купа КАМАЗів, тракторів, рівняли ділянку. Я почала розпитувати, чиє це, просила показати документи. Він не схотів. Постійно закривав обличчя, аби його не фотографували. Потім вдарив мене у обличчя, я відлетіла і хвилин на 5 втратила свідомість. Коли викликали міліцію, чоловік уже сховався у своєму будинку, вимкнув світло і закрився. Я написала заяву, але слідчий досі не запросив мене і не дав направлення на медичну експертизу", - розповідає Олена Єскіна. Показує на двоповерховий котедж поряд із майданчиком під нову забудову. На території котеджу, за парканом, у вольєрі голосно і безперестану гавкає собака — величезний алабай.

"Чоловік, ймовірно, депутат "Партії Регіонів", сподіваюся, що колишній, мав документ на забудову 10 соток. Але відібрав собі всі 30. У 2012, коли все тільки починалося, ми відбили невеликий шматок. Але все продовжилося", - каже Олена Єкіна.

Подивитися на скандальну забудову приходить Мішель Терещенко — онук Михайла Терещенка, українського мецената і підприємця. Іменем родини Терещенків названа вулиця у Києві. На ній знаходиться Музей Східного мистецтва Богдана і Варвари Ханенків.

"Коли дізнався про те, що тут відбувається, приїхав подивитися і підтримати людей. 12 років я живу в українській столиці. Мої предки вкладали у розбудову цього міста багато сил, звели не один об'єкт. Я дуже вдячний, що українці змогли зберегти все красиве, що мій рід дав вам. Думаю, зараз ми живемо у періоді, гіршому за Радянський Союз. Тоді, в СРСР, люди цінували все гарне і берегли, зараз же важливі лише гроші. Я хочу захищати Київ і робити його красивішим. Для мене Париж — місто одного рівня з Києвом",- каже Мішель Терещенко ламаною російською. Він жив у Франції, тому рідною мовою є французька.

Забудова гори почалася у 2012. Тоді громадськість активно виступала проти дій забудовника. Потім, після звернення захисників давнього Києва до прокуратури і міліції, будівництво призупинили. Але у 2013 році роботи відновили.

Гора Юрковиця — одна із гір, які утворюють правобережний Київ. Дослідники ототожнюють гору із Хоревицею, названою на честь одного із засновників Києва, князя Хорива. Колись тут розташовувався Йорданський жіночий монастир, який радянська влада знищила у 1935 році. Нині на горі, неподалік від сучасних забудов, стоять пам'ятні хрести і меморіальна табличка служительницям монастиря.

Зараз ви читаєте новину «У Києві активно забудовують одну із найдавніших гір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути