неділя, 29 грудня 2013 21:00

Спецтема: Підсумки 2013: найважливіші події року в Україні та світі

ТОП-10 подій, якими жив Київ у 2013 році
5

Продовжуючи серію підсумкових матеріалів року, пропонуємо згадати, чим жила столиця України у році, що минає.

Нещасна акула

11 січня до акваріуму новозбудованого торгового центру "Оушен Плаза" привезли піщану тигрову акулу Біг Джона. За кілька днів відвідувачі помітили, що рибина має розбитого носа. Захисники тварин стверджували що акваріум замалий для 2,5 метрової акули, і коли риба плаває то вдаряється у стінки. Після заяв, риба залягла на дно. Керівництво спростувало заяву, що Біг Джон завеликий для акваріума, і стверджувало, що акула травмувалась після транспортування. У лютому, Біг Джона відправили до Німеччини, де він отримав нове ім'я Валентин. Замість нього до акваріуму запустили акулу-лопату.

 

Зачистка Гостинного двору

18 лютого розпочалась реконструкція Гостинного двору, що на Подолі. Перед тим трапилась грандіозна бійка між "беркутівцями", охоронцями будмайданчика з однієї сторони та активістами з народними депутатами з іншої. Активісти у дворі будівлі страйкували, ще з весни 2012 року. Того дня, спершу на активістів напали невідомі, облили вогнегасниками, побили кількох людей. Згодом, до двору Приїхало кілька автобусів з силовиками, які силоміць почали виводити людей та затримувати. Серед них опинились нардепи Олександр Бригінець. Андрій Ільєнко, Сергій Міщенко. Останнього навіть помістили до автозаку, але згодом відпустили.

"Вхурделило"

22-25 березня у Києві випала двомісячна норма снігу, що паралізувала рух у місті на три дні. Снігу було настільки багато, що рятувати місто кинули військових на бронетранспортерах, але ті змушені були як і решта учасників дорожнього руху стояти у снігових заметах. Дороги були буквально заставлені кинутими автомобілями, власники яких додому пробирались пішки.

 

Каштани Попова

23 квітня столична влада закупила 285 каштанів сорту Бріотті з Італії за майже три мільйони гривень, які одразу одразу висадили вздовж Хрещатику. Коли вони зацвіли, виявилось, що лише 2 дерева є того сорту який закупляли, решта ж прості кінські, які ростуть по всьому Києву. Після перевірки, кажуть в прокуратуры , що підмінили їх у відправника. Тоді з Італії прибула делегація, які пообіцяли, якщо будуть докази, що каштани підмінили у них, тоді вони привезуть нову партію безкоштовно.

Турецький ремонт

У травні почали ремонтувати найдовшу вулицю у столиці — проспект Перемоги. Спершу, дорогу ладнали швидко — всього за місяць турецька фірма "Онур" відреставрувала частину шляху від кемпінгу Пролісок до перетину з проспектом Паладіна. Решту ж ремонтують тільки за схемою — є гроші працюємо, немає стоїмо. Попри обіцянки зробили половину з 12-кілометрового проспекту до кінця року, відремонтували тільки третину. Для продовження робіт виконавці просять гроші, але їх немає.

14 мільйонів гривень

21 травня Дніпровський суд у Києві постановив стягнути з киянина Антона Панкоа 14 мільйонів гривень. Він створив інтернет-форум на якому критикували забудовника житлового комплексу "Рівера ріверсайд" по вулиці Раїси Окіпної 10. Забудовник "ДІА Девелопмент" подав на Антона до суду. Мовляв, через критичні висловлювання на форумі забудовник зазнав збитків, досі не може продати 50 квартир.

Закінчилась каденція Київради

2 червня 2013 року закінчується визначений Конституцією термін повноважень Київради та мера столиці. Верховна рада так і не проголосувала за дострокові вибори. Тоді Конституційний суд своїм рішення продовжив каденцію до 2015 року.

Технологія засідань тепер така - все розпочинається з заяви когось з чиновників, що Київрада має виділити кошти бюджетникам. Потім з бійками між силовиками з активістами депутати приймають рішення про виділення коштів, але не забувають перед тим вкотре поділити шматок столичної землі.

 

Річниця Хрещення Русі

26 липня у Києві відбулось урочистості з 1025-річчя Хрещення Русі. Тоді ж вперше прибрали усі кіоски на столичному залізничному вокзалі, куди власним бронепоїздом з вагоном-храмом прибув патріарх РПЦ Кирило. Вагон-храм з двометровою іконою на борті викликав захвату присутніх на вокзалі. Святкування відбувалось у парку Володимирівська гірка біля пам'ятнику Володимиру Святому. Для безпеки президента Віктора Януковича і його гостей на чолі з Володимир Путіном перекрили центр столиці.

Нове метро

6 листопада президент Віктор Януоквич відкрив нову станцію Теремки синьої лінії метрополітену. Метро тут чекали вже давно — для 100-тисячного мікрорайону тепер не потрібно доїжджати на маршрутках. Приїзд першої особи держави у спальний район, як завжди супроводжувався численними заторами на дорогах, великою концентрацією міліції та суворим режимом пропуску на станцію. Напевно, вперше з часів прем'єрства, президент побував у метро.

 

Йолка

Вперше за історію столиці місто святкуватиме новорічні та різдвяні свята без новорічної ялинки на майдані Незалежності. В ніч на 30 листопада ялинку спробували встановити комунальники з "беркутівцями", але їм заважали до двох сотень прихильників євроінтеграції, які ночували по сусідству. Після їх розгону силовиками на майдан уже вийшло кілька сотень тисяч людей і виникло наметове містечко з "йолкою" створеною з каркасу новорічної ялинки та кількох сотень українських прапорів. За провал завдання по встановленню, своє крісло втратив голова КМДА Олександр Попов. Нову ялинку встановили біля арки Дружби народів, але вона так і не завоювала популярність у киян на відміну від народної "йолки" на майдані.

 

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 подій, якими жив Київ у 2013 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути