понеділок, 17 січня 2011 15:16

Маршрутки в Києві подорожчали до 3 гривень

Маршрутки в Києві подорожчали до 3 гривень

Маршрутки по три гривні стали реальністю. Частина перевізників підняли ціну проїзду на 50 копійок в ці вихідні. Таке підвищення прогнозували в тому числі і експерти.

Протягом 2-3 тижнів всі маршрутки Києва піднімуть вартість проїзду.

З 15 січня платити на 50 копійок більше доводиться в маршрутках № 180 (вул.Будищанська - пр.Свободи), № 187 (м. "Нивки" - вул.Тулузи), № 401 (вул.Чорнобильска - залізничний вокзал), № 416 (пр. А.Глушкова - вул.Т.Драйзера), № 458 (пл.Перемоги - пр.А.Глушкова), № 470 (вул.Ягідна - вул.Мазепи) і № 500 (м. "Червоний Хутір"- м."Контрактова площа").

Люди в маршрутках за звичкою заходячи в салон розплачуються за старою ціною. Але, піднімаючи голову і помічаючи табличку з написом "Проїзд 3 грн", мовчки розплачуються. Водії маршруток такою спокійною реакцією не здивовані.

"За два дні тільки три людини обурились. Спеціально рахував. Людей уже не здивувати: держава тисне з усіх боків підвищенням квартплати, газу, продуктів, бензину", - каже Іван Кіка, водій маршрутки № 180.

У мерії про підвищення знають, але зробити нічого не можуть.

"Вони самовільно підвищили. Ви ж знаєте, що місто не має права вказувати перевізникам, як формувати вартість проїзду", - говорить Василь Яструбинський, начальник ГУ цінової політики КМДА.

Перевізники запевняють, що терпіли 1,5 року. Стояло навіть питання: продовжувати працювати або зупинитися. Але інспекція з цін підтвердила, що тарифи обґрунтовані.

"Зробіть нам паливо за старими цінами, тоді й проїзд буде 2 грн. Це підвищення для того, щоб мати можливість їздити. Тарифи у нас нерегульовані, і перевізники можуть їх самі підняти", - заявив Валерій Липецький, голова асоціації перевізників Києва.

За словами Липецького, інші маршрутки, які ще не підвищили вартість проїзду, спробують за рахунок більш низької ціни перебрати на себе пасажиропотік у конкурентів.

"2-3 тижні так протягнуть і все одно підвищать ціни. Ці 50 копійок дадуть можливість перевізникам перекрити сотні тисяч боргів за паливо і запчастини. Але ж пора б і автопарк оновлювати. За останні 2 роки куплено тільки 15 автомобілів на весь Київ! А треба, щоб кожне підприємство щорічно оновлювало 15% свого рухомого складу", - пояснює він.

Експерти прогнозують, що подальшого підвищення проїзду слід очікувати в тролейбусах, автобусах і метро.

Відзначимо, що раніше прогнозувалося подорожчання вартості проїзду до 6 гривень.

Блик

Зараз ви читаєте новину «Маршрутки в Києві подорожчали до 3 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути