понеділок, 07 червня 2021 11:50

Під Києвом почали рубати Чернечий ліс
6

Жителі Феодосіївської об'єднаної територіальної громади, до складу якої входять села Гвоздів, Іванковичі, Кременище, Круглик, Лісники, Рославичі, Ходосівка, Хотів, у суботу знесли паркан, який встановив забудовник на ділянці 3222487001:01:002:0016 в районі озера Ходосівка (Ходосіївка) в заповідному Чернечому лісі. Протягом акції активісти та місцеві депутати намагалися додзвонитися до сільського голови Миколи Пянчука, але той був поза зоною доступу. На думку учасників заходу, відсутність голови на заході громади може говорити про його корупційні зв'язки із забудовником.

  Микола Пянчук
Микола Пянчук

Бульдозери з минулого

Наприкінці травня стало відомо, що забудовник, компанія "Ходосіївські системні інвестиції" ("ХСІ", код ЄДРПОУ 35370632) активізувала будівельні роботи на території ландшафтного заказника "Чернечий ліс" на ділянках, узятих в оренду в Ходосівської сільради ще в 2013 році. Територію обгородили парканом, углиб лісу проклали дорогу, в кінці якої встановили будівельну "будку" з шлагбаумом. Вхід на ділянку охороняють особи спортивної статури і характерної зовнішності, розповідають місцеві активісти.

"Забудовник вже виставив у лісі пости охорони, які перешкоджають громадянам вільно пересуватися. Також почали встановлення будівельного паркану і незабаром почнеться масова вирубка дерев", - йдеться в повідомленні прес-служби заказника, на яке посилаються ЗМІ.

  Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"

В суботу, 5 червня, вони зібралися на акцію та разом з представниками низки правозахисних і екологічних організацій демонтували паркан, встановлений, на їхню думку, незаконно. Місцевих жителів підтримали громадські організації "Нова столиця" і "Традиція та порядок".

За даними ЗМІ, історія проблемних ділянок починається ще в 2004 році, коли два наділи - 3222487001:01:002:0013 і 3222487001:01:002:0016 - загальною площею близько 19 га для будівництва рекреаційного комплексу на березі озера взяло в оренду ТОВ "Топаз-електронікс".

У 2013 році орендарем стали "ХСІ". Засновниками компанії є Ігор Завіновський, Рой Буберман і ТОВ "Група "Системні інвестиції". Завіновський - голова правління ПрАТ "Кривий Ріг Цемент", яку пов'язують з інвесткомпанієй Concorde Capital Ігоря Мазепи. Буберман - ізраїльський інвестор, згідно з британським реєстром компаній, є співзасновником White Wood Investments. ТОВ "Група "Системні інвестиції" засноване Сергієм Мушенком, Олександрою Михайліченко (Україна) та Михайлом Тележком (Латвія). Журналісти проєкту "Свідомо" ще в 2014 році пов'язували "Системні інвестиції" з оточенням екссекретаря Київради Олеся Довгого (сьогодні позафракційний народний депутат).

Унікальні маршрути міграції

Протистояння довкола тієї чи іншої частини "Чернечого лісу" спалахує регулярно чи не щороку. У захисті реліктового лісу беруть участь і знаменитості, наприклад, співачка Руслана, яка проживає в Лісниках і є відомою екоактивісткою. Вона відвідала і захід 5 червня. В ході спілкування з жителями громади, вона повідомила, що вже подала як фізособа заяви про злочин з боку забудовника в різні інстанції - правоохоронні органи і екологічні відомства. Крім того, вона закликала продовжувати мирні акції протесту.

"Я щодня бігаю стежками цього лісу. Цей ліс - це одне з місць сили і натхнення для мене. Я знаю тут кожен метр. Це унікальна природоохоронна територія... Але такою вона була донедавна. За кілька днів ця унікальність нещадно була зруйнована бульдозерами. Дерева повалені! Прокладається асфальтована дорога і все готується для подальшої забудови! У той час, коли одні ціною власного життя виборюють кожен клаптик української землі, інші на мирній території безжалісно її знищують. У рік, коли Україна відзначає 30-ліття Незалежності, вважаю це плювком у самісіньку душу кожного українця!" - емоційно написала Руслана на своїй сторінці в Facebook.

Проти забудови лісу активно виступають екологи. Голова "Української природоохоронної групи" Олексій Василюк зазначає, що ділянка знаходиться між лісами і водоймою і є важливою для багатьох рідкісних видів тварин. І якщо вона буде забудована, то це фактично ізолює тварин від водойми.

"Тут проходять глобальні маршрути міграції птахів, кажанів, метеликів. Вони мігрують лісовими коридорами уздовж Дніпра і обходять Київ, зокрема, через цей лісовий масив. Тут же вузька ділянка їхнього міграційного шляху. Є як мінімум чотири міжнародні природоохоронні угоди, підписавши які Україна взяла на себе зобов'язання охороняти важливі для міграції території, такі як ця. І я дивуюся, як сільська рада, яка є державним органом влади, ігнорує міжнародні зобов'язання нашої країни. Я сподіваюся, Верховна Рада днями проголосує закон, який буде захищати ці ліси суворіше", - підкреслив Василюк.

Щоб урятувати ліс, який включений до "Смарагдової мережі Європи", місцеві жителі та небайдужі активісти налаштовані в законному порядку ініціювати зміну умов договору або його розірвання. "Тим часом новий власник прискорює будівельні роботи, щоб вже нічого було рятувати", - йдеться в коментарі прес-служби заказника.

  Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"

Ласий шматок заповідника

"Чернечий ліс", частиною якого є орендовані компанією ділянки, вже давно став предметом уваги з боку забудовників, які збираються перетворити рекреаційну зону чи то на житловий масив для еліти, чи то на закритий розважальний чи оздоровчий комплекс під виглядом "санітарних" або навіть "навчальних" вирубок.

Наприклад, раніше великий резонанс отримала так звана "справа кооперативу "Горобина", до якого увійшли півтори сотні великих чиновників часів правління Партії регіонів і Віктора Януковича, а також їхні діти та інші родичі. "Схема" полягала в тому, що частину "Чернечого лісу" на північ від сьогоднішньої конфліктної ділянки, яка знаходиться в користуванні ДП "Боярська Лісодослідна станція", розділили на рівні ділянки і віддали "Горобині" в оренду. Через понад 10 років, в 2015 році, "орендарі" нібито не без допомоги правоохоронних органів спробували забудувати цю територію, але зустріли супротив місцевих жителів і екологів.

Покладаючись на цей досвід, активісти збираються заблокувати будівництво і сьогодні. "Шукатимемо вихід з непростої ситуації, створеної попередніми каденціями Ходосіївської сільської ради. Люди налаштовані рішуче і добре пам'ятають історію 2015-2016 років зі спробою вкрасти 22 га у цьому ж Чернечому лісі", - додав представник ГО "Мальовниче передмістя" Леонід Городецький.

Проте, нинішній Феодосіївський сільський голова Микола Пянчук, схоже, самоусунувся від вирішення проблеми своїх попередників і не підтримує прагнення жителів розірвати договір оренди, не вигідний для громади і небезпечний для реліктового лісу. Згідно з його біографією, Пянчук очолював Ходосівську сільську раду з 2015 року, до об'єднання у Феодосіївську ОТГ. А ще раніше - працював землевпорядником у цій же сільраді. Відповідно, йому в деталях мали бути відомі й подробиці ситуації з "кооперативом "Горобина", і перелік проблемних ділянок, які рано чи пізно повинні "вистрілити". Більш того, сумнівно, що будь-які активні будівельні роботи на території земель громади (а ділянки "ХСІ" орендує саме у Феодосіївської ОТГ) могли пройти повз увагу керівника ОТГ.

  Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"

Під час акції, яку транслювали в прямому ефірі, ні місцевим жителям, ні депутатам так і не вдалося додзвонитися до сільського голови. Що дозволило деяким активістам зробити висновки про його корупційні зв'язки з забудовником. Також учасники зборів зробили висновок, що якщо Пянчук не бере участь у зборах громади, це означає, що його влаштовує ситуація, що склалася. Під час стихійного мітингу на території незаконної, на думку активістів, забудови, звучали, серед іншого, і заклики відкликати сільського голову і призначити у Феодосіївській ОТГ дострокові вибори нового керівника. Зокрема, жителі вирішили ініціювати відповідний збір підписів за відставку керівника ОТГ Пянчука, а звернення про його бездіяльність подані до правоохоронних органів.

Цього тижня сільська рада на своєму засіданні розглядатиме питання про договори оренди проблемних земельних ділянок. Активісти закликають небайдужих громадян приєднатися до акції протесту і підтримати тиск місцевих жителів і громадських організацій на сільського голову з вимогою розірвати відповідні документи.

  Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
  Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
Жителі знесли паркан забудовника, сільський голова відсидівся "поза зоною доступу"
Зараз ви читаєте новину «Під Києвом почали рубати Чернечий ліс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути