вівторок, 27 червня 2017 15:33

Передача теплового господарства столиці комунальному підприємству зупинить модернізацію тепломереж - Укртеплокомуненерго

Передача теплового господарства столиці комунальному підприємству зупинить модернізацію тепломереж - Укртеплокомуненерго
Віце-президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло каже, що зараз Київ знаходиться на етапі переформатування відносин з "Київенерго". Фото: Ukraine crisis media center

Комунальне підприємство не зможе інвестувати в модернізацію теплового господарства столиці.

Про це заявив віце-президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло.

На його думку, теплове господарство Києва вимагає значної модернізації і вкладень в енергозбереження, які дозволять знизити споживання газу і аварійність тепломереж. Але в міському бюджеті немає коштів на подібні інвестиції.

"Питання до міста, скільки воно зможе виділити коштів на термомодернізацію. На це потрібні дуже великі кошти - це мільярди доларів тільки на будинки. А сьогодні в Києві 70% тепломереж вже виробили свій ресурс і знаходяться на межі. На них потрібно ще стільки ж, або навіть більше. Тим більше, що зараз туди ставляться не звичайні чорні труби, а попередньо ізольовані труби, які на порядок дорожчі. Але вони і на порядок економніші по тепловій енергії. Максимум 4-5% втрат у порівнянні з 15-20%, які є на сьогодні. А це теж газ", - зазначив Сергій Дунайло.

За словами експерта, зараз місто знаходиться на етапі переформатування відносин з "Київенерго", і щоб він пройшов безболісно, ​​владі столиці потрібно було завчасно провести підготовчі роботи.

"З точки зору організації білінгу, оплати, інвентаризації споживачів і обладнання будуть проблеми. Я думаю, на їх рішення і двох років не вистачить", - підкреслив віце-президент "Укртеплокомуненерго".

Нагадаємо, договір між "Київенерго" та містом закінчується 31 грудня 2017 року. 20 червня Київрада прийняла рішення продовжити договір до закінчення опалювального сезону 2017-2018 рр.

У Київраді визнають, що місто зараз не здатне самостійно управляти своїм тепловим господарством. "Ще в минулому році було створено КП "Київтеплоенерго", яке має взяти на себе функції управління. Але за рік, зовсім не було зроблено нічого. Там працює два з половиною співробітника і немає білінгової системи для розрахунку платіжок споживачів", - зазначив заступник голови комісії Київради з ЖКГ Вадим Ноздря.

За інформацією ЗМІ, найбільш вірогідним сценарієм в кулуарах мерії називають складання нового договору про концесію з "Київенерго", в якому будуть прописані більш вигідні для міста умови і реальні важелі контролю за діяльністю концесіонера.

Зараз ви читаєте новину «Передача теплового господарства столиці комунальному підприємству зупинить модернізацію тепломереж - Укртеплокомуненерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути