Ексклюзиви
четвер, 08 серпня 2013 18:37

Охорона Лаври відпустила журналістів зі словами: "Это вам обязательно аукнется"

Охорона Лаври відпустила журналістів зі словами: "Это вам обязательно аукнется"
Фото: скріншот з відео

Журналісти Gazeta.ua два дні, 7 і 8 серпня, збирали інформацію про свічковий завод на території Києво-Печерської Лаври, проводячи там відеозйомку. А також кіоск, у якому торгують заводськими свічками.

7 серпня приблизно о 16-ій продавчиня кіоску, чорнява жінка років 40, визирає з віконця і кричить:

- Альо, гараж, благословения на съемку нету, пошли вон!

Потім додає:

- Сейчас охрану вызову, они у вас телефоны поотбирают и все сотрут. Думаешь, наглые, да?

Журналісти Gazeta.ua припиняють зйомку, але повертаються наступного дня. В кіоску саме технічна перерва. Журналісти знімають асортимент магазину — свічки, чашки по 90 гривень, китайські хустки за 20 гривень, "освячені на мощах Агапіта Печерського".

- Снова снимаешь, наглая, да? - до кіоску підходить продавчиня і починає кудись телефонувати. Прибігають двоє чоловіків у формі охоронців із шевронами "Громадська організація "Козацтво Запорозьке".

Журналісти представляються і цікавляться, хто саме їх затримує.

- Ми тоже журналисты, - каже один із охоронців. Обидва відмовляються назватися і показати будь-які документи. За майже годину спілкування охоронці називають один одного Володимиром і Олександром. Заявляють, що знімати виданню заборонено, бо "там табличка висить".

- А ви знімаєте стіни монастиря, баришня, - додає охоронець Володимир. У цей час його колега Олександр, як видно з відео, намагається відібрати в журналіста телефон.

- Вы снимаете монастырь, правильно? - каже Володимир, хоча знімають не монастир, а те, як охоронці перешкоджають журналістській діяльності. - А если я приду к вам домой и буду снимать вашу квартиру?

В цей час охоронець Олександр переключився на другого журналіста і намагався відібрати телефон уже в неї.

- Вы понимаете, что всех бесит, - веде далі Володимир. - То, что вы снимаете монастырь. Люди приходят к Богу, а Вы начинаете тут тыкать объективом.

/media/video/510723/1_510723.mp4

На зауваження, що ми не знімаємо ні монастир, ані ченців, а лише свічковий завод, охоронець відповідає, що зйомка заборонена.

Журналістів півгодини утримують на території Києво-Печерської Лаври. Спочатку вимагають дозволу, виданого церквою Московського патріархату на те, щоб писати про Лавру. Потім — письмового листа від керівництва Gazeta.ua з поясненням, що журналісти роблять у Лаврі. Підходять ще троє охоронців. Один із них питає, де відеокамери та фотоапарати. У журналістів - лише телефони, про що й кажуть.

- Как врут, - зауважує Володимир. - Вы в святом месте и врете. Это вам обязательно аукнется.

Врешті журналістам кажуть, що прес-служба церкви Московського патріархату хоче з нами поспілкуватися. За півгодини заявляють, що "прес-служба вся на зйомках фільму про добрих людей", тому зустріч відміняється.

- Ну зачем вам тот свечной завод? - питає охоронець Володимир. - Там нет ничего интересного. Я про свои носки напишу репортаж интереснее, чем вы про свечной завод.

За 45 хвилин журналістів відпускають.

- Только не снимайте ничего, - попереджає Володимир. - Не портьте себе жизнь.

Репортаж про те, що журналісти виявили цікавого на свічковому заводі Києво-Печерської Лаври, читайте завтра на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Охорона Лаври відпустила журналістів зі словами: "Это вам обязательно аукнется"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути