пʼятниця, 19 січня 2018 21:20

Водохреще в Києві: як проходили народні гуляння й купання в ополонці
18

Святкові купання в столичному Гідропарку
Фото: Катерина Петренко
Святкові купання у столичному Гідропарку
Святкові купання у столичному Гідропарку
Святкові купання у столичному Гідропарку
Святкові купання у столичному Гідропарку

19 січня православна церква святкує одне з великих свят - Богоявлення або Хрещення Господнє. У народі цей день називають Водохрещем або Йорданом. На "Дитячому" пляжі в Гідропарку близько тисячі людей занурились у Дніпро. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив воду. Біля Каплиці Хрещення Господнього співали колядки й щедрівки, водили хороводи.

"З 1991 року купаюсь на Водохреще. Купання в цей день відрізняється від звичайного настроєм та особливою вірою. Я вже 10 рік не хворію. Якщо людина хоче почати купатися взимку, хай спочатку пройде босоніж по воді, як Христос. Починати моржування треба в цей день. Заходити головне не п'яним. Тричі зануритись з головою і не фанатіти, - каже Володимир Хвонь. Має червоні щоки та ніс. Обтирає рушником довге сиве волосся.

До берега вилаштувались довгі черги. Відпочивальники грілись напоями з термосів. Школярки Ольга та Наталія Яременки уперше скупались на Водохреще.

"Адреналін зашкалює. Проходили повз і вирішили скупатися. Батьки дізнаються - сваритимуть", - говорить Ольга Яременко.

Дівчата регочуть, одягають на босу ногу чоботи. Трусяться.

Богдан Івасюк із 5-річним сином Тарасом повільно заходить у річку. Тричі занурюється з головою. Дитина сміється.

"Хочу, щоби козак з нього виріс. Готував малого до цього, привчав до холодної води ще з літа. Подобається йому, просить ще. Вірю, що цей день - особливий, а купання - на благо", - сказав Богдан Івасюк.

Після 15:00 скупався і колишній очільник Одеської області Міхеїл Саакашвілі. Забіг у воду, перехрестився, занурився по шию.

"Дуже свіжо, класно, цікаво, приємно. Сподіваюсь, що для здоров'я це буде корисно. Це не найстрашніше, що було зі мною. У будь-якому разі ті люди, що біля мене зараз, обігрівають. Скупатись вирішив, бо відчуваю, що цей рік буде особливий, роком нормальних людей цієї країни", - розповів політик, коли вийшов із води.

"Дайте людині одягтись, бо замерзне", - викрикують із натовпу.

"Купатися треба при здоровому глузді. Тверезим, уважним, і не наодинці. Найперша помилка сьогодні — алкоголь. Треба зайти повільно, але впевнено, обов'язково розтертися водою, розігрітися, а далі занурюватись. Не рятував сьогодні ще нікого. Радив не заходити глибоко у воду, і не затримуватись більше 10-15 хв. Деякі плавали. Он і зараз на середині річки пливе жіночка, і їй вже маякують. Людей цього року більше. З 6 ранку почали купатись. Сніг робить настрій святковим. Я теж прийшов перед роботою, покупався, змив гріх. 9 рік так роблю," - говорить рятувальник Олексій Грігус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко разом із заступниками й нардепами занурився в ополонку

У Національному музеї народної архітектури та побуту у Пирогові священники Українськї православної церкви Київського патріархату та Греко-католицької спільно освятили воду в річці, після чого бажаючі пірнали у воду. Захід відвідала група туристів із Китаю. Вони захоплено спостерігали за дійством та фотографувались із священниками і присутніми. Скупатися в ополонці ніхто з них не наважився.

У столиці до святкування Водохреща облаштували 10 локацій.

Зараз ви читаєте новину «Водохреще в Києві: як проходили народні гуляння й купання в ополонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути