Ексклюзиви
понеділок, 19 лютого 2018 11:04

Палаючі шини, "коктейлі Молотова" і БТР - як майданівці захищалися від "Беркуту"
8

Увечері 18 лютого 2014 року після тривалих сутичок бійці "Беркута" відтіснили мітингувальників на Майдан. Вночі протистояння загострилося.

Напередодні бійці "Беркута" оточили протестувальників з боку Інститутської вулиці та Європейської площі. Почався штурм. Аби захиститись, активісти підпалювали шини. Через деякий час їм вдалось утворити суцільну смугу полум'я, яка заважала пройти правоохоронцям.

19 лютого майданівці продовжували відбивати штурм силовиків
Фото: Gleb Garanich/Reuters
Аби захиститись, активісти підпалювали шини
Їм вдалось утворити суцільну смугу полум'я, яка заважала пройти правоохоронцям.
Їм вдалось утворити суцільну смугу полум'я, яка заважала пройти правоохоронцям.
Майданівці відбивались бруківкою, піротехнікою та "коктейлями Молотова".

Силовики пригнали до Майдану водомети, намагаючись загасити полум'я, але спроби були марними. Майданівці відбивались бруківкою, піротехнікою та "коктейлями Молотова". Разом із тим, беркутівці намагались штурмувати барикади навіть БТРами, але невдало.

19 лютого о 1:00 загорівся Будинок профспілок. Активісти, що вибігали з нього, повідомляли, що з даху і з першого поверху зайшли бійці "Беркута", які навмисне спричинили пожежу. Коли полум'я охопило більшу частину будівлі, всередині ще лишались люди. Їх рятували за допомогою підйомного крана та мотузок. Пожежу вдалося погасити лише 20 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві вшановують загиблих на Майдані

Зранку 19 лютого правоохоронці знову розпочали штурм Майдану. Того дня загинуло 8 осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 – тяжкі, 31 – середньої тяжкості.

Київ продовжував перебувати у транспортному колапсі: під'їзди до міста охороняли автоматники, метро не працювало через оголошену владою так звану терористичну загрозу. Припинилося і залізничне сполучення з Львівською та Івано-Франківською областями.

Кривавий штурм Майдану сколихнув регіони України. Оскільки тодішня влада ігнорувала вимоги протестувальників, відбулося масове захоплення будівель силових структур у Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Луцьку.

На спаленому Будинку профспілок на майдані Незалежності замість колишнього електронного табло встановлять механічний годинник. Оновлену будівлю мають відкрити у березні 2018-го.

Зараз обгорілий фасад прикриває величезний банер. На даху встановлюють механічний годинник. В офісних приміщеннях триває ремонт. Із вікон видно прикритий банером новий фасад зі штучного білого каменю.

Зараз ви читаєте новину «Палаючі шини, "коктейлі Молотова" і БТР - як майданівці захищалися від "Беркуту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути