середа, 28 березня 2018 05:29

Найпотворніші і скандальні будинки Києва вражають: фотодобірка
11

Klovskiy на Кловському спуску, 7а
Фото: faqindecor.com
Klovskiy на Кловському спуску, 7а
«Місце Мрії» на вулиці Гетьмана, 1
«Місце Мрії» на вулиці Гетьмана, 1
«Мега-Сіті» на Харківському шосе, 19

Протягом останніх декількох років у Києві з'явилася достатня кількість будівель, при вигляді яких здається, що архітектори не замислювалися про наслідки. На думку більшості архітекторів столиці, такі споруди ніяк не роблять кращим загальне обличчя міста, а тільки спортворюють його.

Klovskiy на Кловському спуску, 7а

Скляний відросток найвищої будівлі в Україні видно практично з будь-якої точки столиці. Деякі кияни вважають, що своєю появою житловий комплекс буквально спотворив зовнішній вигляд міста.

"З боку лівого берега цей величезний хмарочос здіймається над Печерським районом, тим самим він псує вид Лаври та Дніпровських схилів. Особливо його верхня частина, оформлена в чорних тонах. Демонтаж хмарочосу потребує ЮНЕСКО, що вже само собою свідчить про рівень проблеми", — говориться у петиції до столичної влади, яку написан один з мешканців міста. Варто відзначити, що це не єдине прохання киян знести "будинок-привид".

"Я розумію, що вимога в чомусь риторична та утопічна, бо будинок заселений та його демонтаж — дуже витратна справа, яка, до того ж, викликає велику кількість конфліктних ситуацій. Але сама постановка питання та тема залучення до відповідальності винуватців є не менш важливою", - розповів Богдан Гдаль, київський художник.

"Місце Мрії" на вулиці Гетьмана, 1

"Місце Мрії" - спершу три 25-поверхових будинку були побудовані на місце скверу, від якого залишився лише невеликий клаптик з дитячим майданчиком. Після того, як будівлі були введені до експлуатації, їм доволі швидко дали прізвиська — "свічки", оскільки житловий комплекс близький до "золотих медалей" за кількістю пожеж. Певно, забудовників не сильно турбував той факт, що спецтехніки, яка має сходи, що можуть дістати до самої верхівки будинку, у столиці немає. Від цього й збитки відповідні. Але головне, що обійшлося без жертв.

Усьому виною легкозаймистий пенопласт, яким утеплений фасад багатоповерхівок. "Там порушено все. По-перше, сам пенопласт не може застосовуватися у фасаді, що вентилюється. Якщо на вулиці температура 25-30 градусів, то стіна може бути — 50-60. А в нього 70 — критична температура", — відзначає віце-президент Конфедерації будівельників України Іван Салій.

"Мега-Сіті" на Харківському шосе, 19

Цей житловий комплекс виділяється на Лівому березі. Відсутність поруч із ним історичних кварталів — це, звичайно, невелике виправдання його зовнішньому вигляду. Цю громіздку споруду постійно висміюють в соціальних мережах.

Diamond Hill по улице Ивана Мазепы, 11б

Висотка Diamond Hill просто перевершила все навколо в районі алеї Героїв Крут, а пам'ятник Андрію Первозваному на фоні багатоповерхівки здається випадковим.

Ще під час будівництва місцеві мешканці були категорично проти появи будівлі в цьому місці. На думку киян, причина — комлпекс спотворює і до того вже побиті Дніпровські схили, а також візуально зменшує Лаврську дзвіницю. Тим не менш, забудовник свій об'єки довів до кінця і 2012-го сдав його до експлуатації.

Житловий комплекс на вулиці Грушевського, 9а

Один із найскандальніших житлових будинків столиці, який прозвали "другим Мариїнським палацом". За думкою архітекторів, багатоповерхівка псує загальний вигляд столиці, так ще досі у ній порожніє безліч квартир. Тому будівля виглядає доволі неживою. 10 років тому ця будівля отримала неофіційне звання "найпотворнішого архітектурного об'єкту в Києві".

"Це моя перша помилка. Скажу правду... Я дуже поважаю Валерія Черепа, але 2003 року він був міністром будівництва та архітектури та скористався необмеженим правом у плані узгоджень. Проект був перероблений: у підсумку з'явився абсолютно інший висотний будинок із зайвими п'ятьма поверхами. Я визнаю, що треба було піти на конфлікт із Держбудом та захищатися", - розповів Олександр Омельченко, екс-мер Києва.

Цікаво те, що проект комплексу спочатку передбачав будівництво однієї 15-поверхівки та бокових 9-поверхівок. Але після того до проекту забудови почали вносити коригування на збільшення поверхів та зведення другої черги комплексу. Незважаючи на відмову влади, у результаті побудували 22 поверхи центральної секції та бокові, які вмістили 11 поверхів.

Готель Hyatt на вулиці Алли Тарасової, 5

Скляна споруда, яка знаходиться на Софійській площі, помітно виділяється серед старовинних будівель. Можливо, цей готель гармонійно виглядав би в центрі якогось футуристичного міста, але не поруч із Софією та Михайлівським собором.

А ось за словами екс-головного архітектора столиці Сергія Целовальника, у місцезнаходженні готелю Hyatt немає нічого "кримінального", і скляний фасад був обраний не випадково: "Архітектор, який побудував багато будівель, що запам'ятовуються, коли проектував київський Hyatt, шукав той об'єм, той обсяг і те оздоблення будівлі, які не призвели до какофонії в історичному контексті, дисонансу у сприйнятті, адже поруч знаходиться Софія Київська. І він його знайшов — дзеркальне скло. З боку Великої Житомирської видно, як в тонованих дзеркалах фасадів готелю відображуються бані храму та дзвіниці".

Торгівельний центр на Львівській площі, 8б

Спочатку на цьому місці київська влада повинна була збудувати фонтан, але, на диво, тут з'явився торгівельний центр. Ця скляна будівля — одна із найскандальніших забудов у столиці України. Одного разу, на той час головний архітектор Києва, Сергій Целовальник, сказав: "Я намагався перешкоджати будівництву цього об'єкту, бігав до Кабміну, прем'єр-міністр підписав мораторій на будівництво. Але, на жаль, у цього проекта є, як кажуть, "натхненник". Дуже завзята людина, яка все зробила, щоб об'єкт закінчили", — після чого додав, — "у тих, хто це зробив з однією з найстаріших площ столиці України, окрім ненажерливості та жаги до наживи немає ні розуміння містобудівних завдань, ні поваги до історії, ні до співгромадян..."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали сім найкрасивіших міст світу

Днями в Великій Британії назвали переможців міжнародного конкурсу International Photography Award. Його організував британський журнал British Journal of Photography.

Зараз ви читаєте новину «Найпотворніші і скандальні будинки Києва вражають: фотодобірка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути