четвер, 30 травня 2019 16:25

Від чого залежить надійність бойлера

Температура і наявність гарячої води в приватному будинку, та і в деяких квартирах, безпосередньо залежить від того, наскільки надійний водонагрівач. Придбати його можна в сотні виконань, від сотні виробників, але критерії надійності та вимоги до пристрою прості — нам потрібна гаряча вода, багато і без перебоїв.

Нагрівачі накопичувального типу: який бак кращий

Найважливіший для споживача параметр накопичувального водонагрівача — корисний об'єм готової води. Розрахувати його досить просто, але не так просто розібратися, що у нагрівача всередині та як довго він прослужить при своєму об'ємі. Враховуючи середню ціну бойлера на ринку в Україні, питання надійності важливе не менше об'єму. Платити за ремонт, заміну елементів або купувати новий нагрівач не хочеться.

  Назвали критерії, які слід враховувати, обираючи надійний бойлер
Назвали критерії, які слід враховувати, обираючи надійний бойлер

Тому, головне питання, яке варто з'ясувати перед покупкою, - який нагрівальний елемент встановлений і який використовується бак. Це найдорожчі компоненти системи. Найчастіше зустрічаються на ринку України бойлери з баками з нержавіючої сталі (вони найдорожчі) або емальованими металевими баками. На перший погляд здається, що вибір очевидний — нержавіюча сталь надійніше і ніколи не потече. На практиці ж виходить, що при збірці бака він неминуче підлягає зварюванню, а це означає, що частинки хрому, які є в нержавійці та перешкоджають корозії, вигорають.

Виходить, на швах і стиках у бака з нержавіючої сталі практично немає переваг перед сталевими емальованими ємностями. Але тут друга складність. При нагріванні води ТЕНом бак розширюється разом з емаллю. Неякісна емаль або тонкий її шар неминуче пустить тріщину з часом, і тоді вода дістанеться до металу, що і викличе розвиток осередку корозії.

Виходить, що технологія нанесення емалі має бути багатошаровою, а сама емаль мати хитрий склад, що додає їй еластичності. Саме таким способом, найефективнішим на сьогодні, вважають електростатичне порошкове нанесення емалі в кілька шарів з подальшим пропаленням при температурі 800-900 °С. Дешевим такий спосіб нанесення назвати складно, та натомість виробники дають на такі баки гарантію від 7 до 10 років, тоді як баки з нержавіючої сталі мають гарантію близько 5 років в залежності від виробника.

Вибираємо ТЕН для бойлера

З нагрівальними елементами трохи простіше. Їх усього два типи — вбудований і відкритий, так званий сухий і мокрий ТЕН. Моделі бойлерів з нагрівачем сухого типу трохи дорожчі. А пов'язано це з тим, що ТЕН сухого типу не контактує з водою безпосередньо, що робить його термін служби практично безкінечним, крім того, якість води ніяк не впливає на знос нагрівача.

  Назвали критерії, які слід враховувати, обираючи надійний бойлер
Назвали критерії, які слід враховувати, обираючи надійний бойлер

ТЕН мокрого типу працює за принципом побутового кип'ятильника і збирає на своїй поверхні накип, знижуючи ефективність роботи і вимагаючи постійного очищення. Є ще один недолік мокрого нагрівача — він неминуче вступає в реакцію зі стінами бака, утворюючи при цьому гальванічну пару, що приводить до появи електрохімічної корозії та повільного руйнування бака.

Зараз ви читаєте новину «Від чого залежить надійність бойлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути