
Найкращого естетичного задоволення та тепла можна отримати, якщо розпалювати у домашньому каміні різні види дров одночасно. Деревина кожної окремої породи має свої особливості, тому при правильному компонуванні вийде досягти тепла та кольору жару, який подобається найбільше.
Якщо ви любите потріскування дров у каміні, варто брати сосну. Легкий дим та звук дають смолисті речовини, які є у сосновій деревині.
"Під час горіння такі смоли "стріляють". Та виділяють запашні ефірні масла. Соснові дрова у великій кількості швидко забруднюють камін, але у комбінації з іншими, є добрими для опалення. Основна деревина для опалення має містити мало смоли. Це може бути біла акація, дуб, вяз, ясень - дорожчі та дешевші", - розповідає лісник Павло Воропай.
Королевською породою для каміну вважається дуб. Це дерево дороге, бо треба багато років, щоб виросло. Однак його поліна довго горять, виділяють багато тепла, мають терпкий запах.
"Зазвичай на дрова беруть дуб середнього або дещо старшого віку. Бо від молодих багато золи і важкого запаху для дому. Ця деревина тверда, тому важко згорає і довго обвуглюється. Подібно до дуба горить липа. Її важко розпалювати, але тепло тримає довго. Майже не поступається дубові за збереженням тепла вільха. Вона ще й робить прибирання у комині - бо з її випарами і димом виходить назовні сажа", - каже лісоруб.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найчастіші помилки під час заміни плоту
Варіантом середньої вартості є використання для каміну березових дров. Така деревина не така тверда, як дубова, швидко розгорається та довго гріє.
"Недолік березових дров - що від них багато сажі. Особливо смітить кора. Але якщо кинути кілька кусків берези, а ще до них осики - перша насмітить, друга почистить комина, і дрова нагріють без зайвого сміття. Береза дає рівне полум'я та і не кидає іскри", - говорить Павло.
Коментарі