Ексклюзиви
середа, 23 грудня 2020 17:20

Біофільний дизайн в офісних приміщеннях

Термін біофілія був популяризований Едвардом Вілсоном ще в 80-х роках минулого століття. Сьогоднішня реальність така, що ми ведемо трудову діяльність як самітники, працюючи в тісних офісних коробках.

У цьому плані на допомогу офісним працівникам приходить біофільний дизайн. Він в максимальному ступені покликаний подолати розрив між урбаністичним способом життя і природою, збільшити працездатність співробітників, підвищити рівень концентрації і зменшує виплати за лікарняними листками. Відновити втрачений зв'язок з природою допоможе обробка каменем, деревом і зелені стіни.

  Біофільний дизайн здатний встановити зв'язок людини і природи
Біофільний дизайн здатний встановити зв'язок людини і природи

Актуальність біофільного дизайну на сьогоднішній день

Перед біофільним дизайном інтер'єру стоїть завдання зробити так, щоб офісні службовці відчували себе в приміщенні так само, як і поза приміщенням. Директор по дизайну фірми K2 Space Кріс Олдред стверджує, що біофільний дизайн – це не означає велику кількість рослин в офісі. Цей дизайн набагато складніший, він багатоплановий, сукупний процес.

Біофільний дизайн включає в себе перш за все обробку стін і стель натуральними матеріалами, світильниками, які імітують сонячне світло, рослини і водяні динамічні конструкції, все те, що ми звикли бачити в природі.

Керівник групи концептуального дизайну UKIME в Interface Лаура Лайт вважає, що дизайн інтер'єру повинен транслювати природні сигнали і природні підказки для працівників офісів.

  Біофільний дизайн здатний встановити зв'язок людини і природи
Біофільний дизайн здатний встановити зв'язок людини і природи

Основні переваги в офісних приміщеннях

Біофільний дизайн здатний встановити зв'язок людини і природи. Дослідження в цьому напрямку не тільки ростуть в кількісному плані, але і в якісному. До основних переваг біофільного дизайну можна віднести:

1. Істотне зменшення кількості стресових ситуацій. Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що за частотою захворювання на першому місці серцево-судинні захворювання, а також розлади психічного здоров'я. Це пов'язано перш за все з тим, що зв'язок з природою зменшується, а технологічний розвиток зростає великими темпами. Необхідно знайти ресурси і час для відновлення ментальної енергії. Біофільний дизайн допомагає знизити стрес, співробітник в офісі повинен відчувати і бачити зв'язок з природою. Як стверджують експерти Гарвардського університету, офіси, в яких запроваджено цей метод на третину зменшує кількість лікарняних листів.

2. Підвищення продуктивності. На думку Олівера Хіта, автора книг "Інтер'єр від проекту до реалізації", якщо в офісі застосовується біофільний дизайн, то продуктивність праці збільшиться на 8%. Не секрет, що такі великі гіганти як Amazon в своїх офісах обладнали теплиці, в яких ростуть рослини. Адміністрація подібних торгових гігантів максимальне значення приділяє вентиляції і якості повітря в офісних приміщеннях. Що стосується головного офісу компанії, то тут мешкає понад 40 тисяч рослин і кілька сотень представників флори.

3. Підвищення креативного потенціалу у співробітників. Біофільний дизайн підвищує не тільки продуктивність офісних працівників, а й покращує їх настрій. Більш того, близькість до природи стимулює у працівника творчі здібності. У звіті Human Spaces за 2015 рік також було встановлено, що співробітники, чиї офіси мали природні елементи, були на 15% креативніші, ніж офіси без таких елементів.

Теорія відновлення уваги передбачає, що погляд на природу – і навіть просто на зображення природи – може переключити мозок в інший режим обробки, змушуючи співробітників відчувати себе більш розслабленими і сконцентрованими.

Спеціалісти студії ZIKZAK на особистому прикладі вже знають всі переваги зеленого офісу. Ми допоможемо створити живий настрій і в вашому робочому просторі.

Зараз ви читаєте новину «Біофільний дизайн в офісних приміщеннях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути