середа, 20 липня 2022 07:05

Замах у "Вовчій ставці" не досяг мети

Замах у "Вовчій ставці" не досяг мети
У "Вовчій ставці" в Растенбурзі спробували вбити гітлера 1944-го. Фото: https://www.rubaltic.co

У "Вовчій ставці" в Растенбурзі 20 липня 1944-го змовники спробували вбити рейхсканцлера Німеччини Адольфа Гітлера.

З 1938-го було багато спроб убити Гітлера, всі завершувалися невдачами. Наприкінці війни Генерал-полковник Людвіг Бек створив навколо себе групу однодумців. Туди входили генерал-майор Хеннінг фон Тресков, генерал-полковник Фрідріх Ольбріхт, полковник Клаус Шенік та граф фон Штауфферберг та багато інших.

Штауффенберг три місяці готував замах. Стало відомо, шо Гітлер скликає оперативну нараду військових радників у своїй "Вовчій ставці". Полковник там мав доповісти про стан у Резервній армії. В його портфелі серед паперів була бомба британського виробництва з годинниковим механізмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Систему криївок Гітлера почали реставрувати

Штауффенберг поставив портфель під стіл біля Гітлера, після цього вийшов. Хтось посунув портфель. О 12:42 год. пролунав вибух. Завалилась стеля, фюрера врятувала кришка масивного дубового столу. Четверо із 24 учасників наради загинули. Сам Гітлер отримав численні осколкові поранення, опіки ніг, його контузило і він частково втратив слух.

Змовників заарештували. Полковника Штауффенберга розстріляли у дворі воєнного міністерства в Берліні. Зазнали репресій і родичі змовників: багатьох з них заарештували та відправили в концтабори. У сучасній Німеччині учасників змови 20 липня вважають національними героями, які віддали своє життя за свободу.

21 березня 1943-го закінчився невдачею черговий замах на життя Адольфа Гітлера. Під час відвідування Гітлером виставки трофейної радянської військової техніки в Берліні полковник Рудольф фон Герсдорф повинен був підірвати себе разом з Гітлером. В кишенях у нього знаходилася бомба.

Планувалося, що вона повинна спрацювати через 10 хвилин. Однак фюрер покинув виставку раніше наміченого часу, а Герсдорф ледве встиг знешкодити детонатор.

Зараз ви читаєте новину «Замах у "Вовчій ставці" не досяг мети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути