Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2020 08:20

Пілота засудили за приземлення на Красній площі

Пілота засудили за приземлення на Красній площі
Літак Cessna 172B Skyhawk знаходиться в Німецькому технічному музеї. Фото Andrey Belenko

Достроково з радянської в'язниці 3 серпня 1988-го звільнили німця Матіаса Руста. В тюрмі провів 432 дні. Півтори роки тому він приземлив свій літак на Красній площі Москви.

19-річний західнонімецький пілот-аматор Матіас Руст отримав ліцензію пілота і вирішив провести грандіозний політ, аби привернути увагу. Багато представників радянських Збройних сил вважали політ акцією іноземних спецслужб.

28 травня 1987 вилетів з Гамбурга на чотиримісному легкому літаку "Cessna 172B Skyhawk". Він здійснив проміжну посадку в аеропорту Гельсінкі і взяв курс на Москву. О 18.45 за московським часом літак " приземлився на Красній площі у Москві. Він хотів передати Горбачову мирне послання.

Літак плавно приземлився і викотився на Красну площу до підніжжя Спаської башти. Його відразу ж оточили люди. Тривоги ніхто не виявив, багато москвичів думали, що це частина святкової програми, присвяченої Дню прикордонника. Тому були дуже доброзичливі і просили автографи у пілота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіатор не любив митися і їсти

Літак Руста пролетів через усю територію СРСР: від Фінської затоки до Москви і не був збитий. Система протиповітряної оборони Московського військового округу саме була вимкнена на профілактику. За 6 год Руст подолав відстань приблизно в 880 км і приземлився на Червоній площі.

Через годину міліціонери доставили порушника в звичайне відділення міліції, потім в СІЗО. Руст був звинувачений у хуліганстві, порушенні авіаційного законодавства і незаконному перетині радянського кордону. 4 вересня Руста засудили до чотирьох років позбавлення волі. Ув'язнення відбував у Лефортовській тюрмі в Москві. Руст відсидів 14 місяців у СІЗО і був помилуваний указом президії Верховної Ради СРСР.

Літак авіатора і мільярдера Говарда Г'юза 14 липня 1938-го приземлився в аеропорту Нью-Йорка з навколосвітньої подорожі. Літак подолав 23 612 км і встановив світовий рекорд швидкості. Політ включили в Книгу рекордів Гіннеса.

Зараз ви читаєте новину «Пілота засудили за приземлення на Красній площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути