понеділок, 12 квітня 2021 17:03

Знайшли скриню, у якій давні римляни зберігали коштовності

Під час розкопок давньоримської вілли Каса-дель-Мітрео, що в Іспанії, археологи виявили ковану металом скриню для зберігання цінностей. Предмет служив господарям маєтку в IV ст. н.е.

Дослідники розповіли, що вперше скриню виявили ще 1994 року, але тоді не чіпали - боялись пошкодити. Артефакт дістали лише за 23 роки під час проєкту з консервації вілли. Скриню показали нещодавно. Її розміри 3х1,5 м. Пошкоджена через те, що на неї впав обгорілий дах, повідомляє The History Blog.

Автор: Museo de Zaragoza
  Скриню сильно пошкодила пожежа, яка зруйнувала віллу в IV ст.
Скриню сильно пошкодила пожежа, яка зруйнувала віллу в IV ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 300 залів і тисячі експонатів - з'явилися віртуальні тури італійськими музеями

Такі скрині римляни називали arca ferrata та використовували їх як сейфи. Всередині зберігали монети, прикраси, дорогоцінні тканини та важливі папери. Раніше знаходили ще 4 подібні - 3 з них у Помпеях, а 1 в іспанському Тарасоні, області Арагон.

Щодо вілли відомо, що її побудували на межі I-II ст. Розташовувалася неподалік античного міста Меріда - столиці римської провінції Лузитанія. Мала 15 кімнат, зокрема вбиральні та кухню. В IV ст. вілла постраждала від сильної пожежі, причини якої невідомі. Назву їй дали археологи, адже поруч із віллою розташовувався храм Мітри.

Нещодавно в іспанському муніципалітеті Рус селяни під час сільськогосподарських робіт виявили залишки великої римської вілли з мозаїчною підлогою.

Археологи, які прибули на місце, встановили, що в ній проживали між I та V ст., але основну частину споруд датували IV ст. Вілла мала головну резиденцію, яку оточували промислові будівлі. Всередині знайшли потужності для виготовлення оливкової олії та гончарну піч, завдяки якій виготовляли черепицю.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скриню, у якій давні римляни зберігали коштовності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути