субота, 06 січня 2018 18:20

Наглядачі табору, де сидів Стус знищили 300 його віршів

Наглядачі табору, де сидів Стус  знищили 300 його віршів
Сучасний вигляд бараку біля селища Кучино в Пермському краї в Росії, де провів останні роки життя Василь Стус. Перше вікно зліва - карцер, де поет перебував останні свої дні Фото: istpravda.com.ua

Представник руху шістдесятників, письменник та літературознавець Василь Стус 12 років провів у неволі.

Вперше він відкрито висловив невдоволення владою під час прем'єри фільму "Тіні забутих предків" у кінотеатрі "Україна" в Києві 4 вересня 1965-го. Разом зі своїми однодумцями: В'ячеславом Чорноволом, Іваном та Юрієм Бадзьою, він закликав до засудження арештів інакомислячих в Радянському Союзі. За такий вчинок Василя виганяють з аспірантури Інститут літератури Академії наук УРСР ім. Тараса Шевченка у Києві, пише сайт onlyart.

На початку 70-х років літературознавець знову виступає проти арештів. За це його засудили до 5 років позбавлення волі та 3 роки заслання. Відбував покарання в таборах Мордовії. Цей період був найпродуктивнішим в поетичній творчості Стуса. Покарання відбув повністю.

В 1980 поета звинувачують в рецидивізмі та засуджують до 10 років примусових робіт.

У січні 1983 року Стус перебуває в таборі Кучино Чусовського району Пермського краю, Росії. Поету було заборонено бачитися з близькими та рідними. Загальні умови утримання постійно підривали здоров'я Василя Стуса. Табірні наглядачі знищили збірку з 300 віршів Стуса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що писав Василь Стус – сьогодні дисиденту виповнилося б 80 років

В ніч з 3 на 4 вересня 1985-го Василь Стус помирає в карцері. Точна причина смерті досі невідома.

6 січня 1938 року у селі Рахнівка Гайсинського району на Вінниччині народився Василь Стус.

"То був чоловік, який говорив і писав за будь-яких обставин ясно, як перед Богом, і платив за це життям", – згадував про нього дисидент Євген Сверстюк.

Був наймолодшою четвертою дитиною в родині. Коли хлопчику виповнився рік, батько поїхав на Донбас на роботу. Згодом до нього приїхала дружина з двома старшими дітьми, залишивши менших на бабусю. Коли Василю було три роки, батько перевіз його до міста Сталіно - тепер Донецьк. Жили в гуртожитку.

Зараз ви читаєте новину «Наглядачі табору, де сидів Стус знищили 300 його віршів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути