Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2024 05:29

Моряки відмовилися їсти гниле м'ясо у борщі і захопили корабель

Моряки відмовилися їсти гниле м'ясо у борщі і захопили корабель
На листівці 1920 років зображено момент, коли на палубі під час заколоту старший офіцер Іполит Гіляровський застрелив унтер-офіцера Григорія Вакуленчука Автор: gettyimages.com

Бунт на броненосці "Князь Потьомкін Таврійський" в морі неподалік Одеси вибухнув 27 червня 1905 року. Моряки розпочали перше в історії Російського флоту збройне повстання і захопили корабель. Більшість команди екіпажу корабля становили українці.

Серед матросів у Севастополі і в Одесі того року виникають революційні настрої, заявляються десятки гуртків українського типу. Восени усі готувались до повстання на Чорноморському флоті - як першого кроку до повалення царської влади. 25 червня 1905 року панцерник "Князь Потьомкін Таврійський" в супроводі міноносця знялися з якоря в Севастополі і прибули до Тендрівської коси неподалік Одеси для навчання. На борту панцерника - екіпаж з 781 матросів, 15 офіцерів, двох лікарів і священика.

Матроси жили в жахливих умовах, а в офіцерів і наближених до них російських матросів умови були кращі. Кухар із наказу офіцерів закупив у знайомого одеського купця тухлу яловичину та делікатеси і вино для офіцерів. Того дня приготував борщ. У ньому плавали великі білі опариші. Моряки відклали ложки - їли лише сухарі із водою. Старший офіцер Іполит Гіляровський закричав оголосив загальний збір на палубі через непокору. Іполит Гіляровський наказав охоронцям стріляти в незгодних підкорюватися наказам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бій під Крутами: студенти затримали удесятеро більшу армію

Унтер-офіцер Григорій Вакуленчук, мінний машиніст Панас Матюшенко і офіцер Олександр Коваленко - українці. Вакуленчук цілиться в Гіляровського. Матроси захопили склад з боєприпасами. Повстання підтримали російські матроси та унтер-офіцери. Керівником повстання став мінний машиніст Панас Матюшенко.

Панцерник прибув в охоплену загальним страйком Одесу. Керівники повстання на нараді вирішили запросити на борт корабля представників міської соціал-демократичної організації. На берег доставили тіло Вакуленчука. На похороні - натовп людей до 10 тис. осіб. Сталися заворушення в порту, почались провокації, деякі крамниці були розбиті і підпалені. Війська відкрили вогонь по натовпу. За офіційними даними російського уряду загинуло і було поранено 123 людини. Реальне число потерпілих було більшим.

На придушення повстання царське командування Чорноморського флоту 29 червня послало дві ескадри: 5 панцерників, 1 крейсер, 7 міноносців. Але моряки ескадри відмовилися стріляти по "Потьомкіну". Команда "Потьомкіна" повела корабель до румунського порту Констанца. Там передала представникам іноземних консульств та пресі звернення "До всього цивілізованого світу" та "До всіх європейських держав", в яких роз'яснила мету своєї боротьби. Румунська влада відмовилася надати бунтівному кораблю необхідні припаси, моряки здалися. Панас Матюшенко та інші моряки залишились там як політичні емігранти. Згодом частина повернулася на батьківщину. Більшість були заарештовані та страчені. Корабель повернули Росії і перейменували на "Св. Пантелеймон".

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами. Тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" у кількості близько 400 вояків.

Зараз ви читаєте новину «Моряки відмовилися їсти гниле м'ясо у борщі і захопили корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути