понеділок, 01 вересня 2014 11:40

Каддафі здійснив державний переворот в Лівії 45 років тому
16

Полковник Муаммар Каддафі, який стояв на чолі військового перевороту в Лівії, виголошує промову після повалення короля Ідріса. Тріполі. 27 вересня 1969
Фото: anti-nato.com
Полковник Муаммар Каддафі в 1973 році

45 років тому цього дня було здійснено переворот у Лівії.

1 вересня 1969 року 27-річний капітан лівійської армії Муаммар аль Каддафі очолив військовий путч, в результаті котрого була повалена влада короля Ідріса I і проголошена Лівійська арабська республіка. Каддафі очолив вищий орган країни - Революційну командну раду.

На думку Каддафі і його послідовників, король Лівії був занадто консервативний і байдужий до ідеї загальнополітичного арабського об'єднання держав.

Дочекавшись, коли король буде за межами країни, у вересні 1969 року революціонери оголосили про повалення в країні монархії і ціною великих жертв придушили опір уряду.

Ідріс, котрий в цей час перебував з візитом у Туреччині, виїхав до Греції і після поразки урядових сил оселився у Єгипті, де й помер в 1983 році.

Політика Каддафі привела до встановлення в країні одноосібної диктатури. В 1970 році в Лівії були закриті американські та британські військові бази, депортовані лівійці італійського та єврейського походження, в 1973 році - націоналізовані іноземні нафтодобувні та нафтопереробні підприємства.

Каддафі ввів у дію традиційні ісламські закони, як-то заборона алкоголю та азартних ігор, але ослабив обмеження на соціальну активність жінок і прийняв ряд законів для підвищення рівня життя в Лівії.

Останні роки Каддафі прикладав чималі зусилля для зближення з неісламськими африканськими державами, зокрема ПАР, намагаючись утвердитись як найстаріший і найдосвідченіший африканський державний діяч.

20 жовтня 2011 року після захоплення повстанцями міста сірт, Каддафі був схоплений і убитий розлюченим натовпом.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі здійснив державний переворот в Лівії 45 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути