понеділок, 16 січня 2012 00:00

Зимова втома провокує депресію

— Нічого не хочеться, бо все сіре, снігу нема. Це типова скарга цієї зими, — каже 54-річний Олександр Дзюба, професор кафедри неврології медуніверситету ім. Богомольця. — За рік людина виснажується. Організм потребує відпочинку, перезавантаження. У таких випадках треба самому собі допомогти не ввійти в депресію.

Пояснює, депресивний стан — це захисна реакція організму на стреси. Тому потрібно шукати та усувати причину, чому виснажується психіка. Найчастіше це наслідки нестабільності в сім'ї, на роботі.

— Жаліти себе небезпечно. Так гнітючий настрій прогресуватиме, може дійти до психічного захворювання. Тоді, щоб вивести людину із глибокої депресії, потрібні препарати. Чіткої межі нормального настрою не існує. Людина не може весь час лише радіти чи сумувати. Хороший настрій треба створювати самому.

Олександр Дзюба радить переглянути режим дня. Узимку корисний будь-який рух. Найкраще після роботи ходити до спортивної чи танцювальної зали, басейну.

— Якщо на це бракує грошей, достатньо 2 години перед сном прогулятися. Можна із собакою, але краще з дружиною чи чоловіком, знайомим. Розслабитися допомагає розмова — поділіться з кимось, як минув день.

Щоб організм відпочив уночі, їсти останній раз можна за 2 год. до сну. Спати взимку необхідно щонайменше 8 год.

Зараз ви читаєте новину «Зимова втома провокує депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути