Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 05:36

Заміна кришталика повертає зір

Автор: Фото надане клінікою ”Іріс”
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Після 40 років здорова людина має обстежуватися в офтальмолога щорічно”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Після 40 років здорова людина має обстежуватися в офтальмолога щорічно”

— Довго жив навпомацки. На праве око не бачив зовсім. На лівому шість років тому замінили кришталик. Зір упав до 10 відсотків — бачив лиш контури проти світла. Родичі пропонували забрати до себе. Але не хотів, звик сам жити, — каже Микола Чумак, 90 років, із села Мале Ладижине Полтавського району Полтавщини.

— Діти вирішили полікувати мені очі. Повезли в медзаклад. Там сказали, що в моєму віці оперувати немає сенсу. Тоді невістка прочитала в газеті оголошення про клініку "Іріс" і запропонувала поїхати на консультацію. Там взялися мене лікувати.

В офтальмологічному центрі "Іріс" Миколі Федотовичу на правому оці діагностували катаракту. Після детального огляду та консультації призначили операцію із заміни кришталика.

— У клініці всього був десь 3 години, — продовжує. — За цей час обстежили очі. Ввели краплі. Саму операцію зробили за 10 хвилин. Поставили новий кришталик. Нічого не відчував. Залишилося гарне враження, привітні працівники. Пов'язку зняли наступного дня. Тепер бачу. А я і не сподівався, що повернуть зір. Уже ходжу гуляти, можу все зробити. У клініку їжджу щотижня на огляд. Призначили краплі. На другому оці проведуть лазерну чистку кришталика. Ним теж бачитиму, обіцяють.

У Полтаві офтальмологічний центр "Іріс" лікує пацієнтів з різними стадіями катаракти та будь-якого віку. Часто оперують людей із важкою стадією хвороби, яким відмовили у процедурі в інших закладах.

— Микола Федотович мав 10 відсотків зору в одному оці. Друге — сліпе. Розраховували, що після операції вдвічі покращимо зір. Результат перевершив очікування — вже зараз 40 відсотків. І це не остаточно, лікування продовжує. Радіємо за пацієнта, якому в поважному віці повернули можливість бачити, — говорить Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс".

При катаракті кришталик ока стає непрозорим і твердіє. Від цього різко погіршується зір. При яскравому світлі часто трапляються несподівані зорові спалахи — від фар автомобілів або сонячних променів. Причиною є неправильне заломлення світла в кришталику.

— Відновить зір при катаракті лише операція. Видаляємо помутнілий кришталик і встановлюємо штучний. Думка, що катаракту можна вилікувати краплями чи таблетками — міф. Небезпечний тим, що людина втрачає час, а через це й зір. Як тільки помітили, що погано бачите зображення у телевізорі чи обличчя співрозмовника — одразу рекомендуємо обстежитися. У нашому центрі робимо операцію, яка щадить око. Заміна кришталика на штучний дозволяє при своєчасному зверненні вилікувати катаракту практично на 100 відсотків, — додає Д'яконова.

Не варто зволікати з операцією, чекаючи завершення карантину. Офтальмологічний центр функціонує повноцінно. Водночас значно посилили протиепідемічні заходи захисту пацієнтів.

— Постійно працює система очищення та кварцування повітря закритого типу, приміщення регулярно дезінфікують і контролюють санітарні норми. Також пацієнти приходять виключно за попереднім записом. Одразу перевіряємо температуру тіла та стан здоров'я. Для літніх людей є ліфт. Направлення на обстеження не потрібне, — говорить Тетяна Д'яконова.

Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 35 тисяч операцій

Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги: лазерне та хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей лінзами PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" почала роботу 2016 року.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 0(532) 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Заміна кришталика повертає зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути